Heroïnes Quotidianes

Programa d’entrevistes on les protagonistes són dones, de qualsevol edat, origen, interès o formació, i que ens inspiren en l’art de la vida, per la seva història, per la seva experiència o per les seves reflexions. Són heroïnes quotidianes, que també ens obriran la porta a visibilitzar altres dones que han estat referents al llarg de la història o que han estat actualitat en el present que vivim. Amb Bego Floria

Horari d'emissió
Dilluns
18:00 - 19:00

Subscriu-te al podcast

Títol i resum generats per IA

PNI, Nutrició Integrativa, Farmàcia Assistencial i Pa Resistents

Heroïnes Quotidianes rep a Carlota Serra Jorba, farmacèutica i nutricionista especialitzada en Psico-Neuro-Immuno-Endocrinologia (PNI) o nutrició integrativa. En aquest episodi es tracten, de manera accessible, els principis de la medicina integrativa: buscar causes i no només posar «parxes», la importància de l’alimentació com a base de salut, el paper de la suplementació i els riscos de l’automedicació.

Temes destacats:

  • Definició de PNI i nutrició integrativa: una medicina holística centrada en trobar l’origen dels problemes de salut.
  • Desinformació i errors comuns: dèficits nutricionals, interaccions amb medicaments i suplements, automedicació.
  • Trajectòria personal de la Carlota: família de farmacèutics, estudi de doble grau en Farmàcia i Nutrició.
  • Canvis d’hàbits a casa: des de les patates fregides fins a les coccions saludables i l’oli d’oliva verge extra.
  • Estil de vida integratiu: gestió de l’estrès, qualitat del son i ritmes circadians.
  • Farmàcia assistencial: com afegir suplementació (coenzima Q10, magnesi…) i avaluar adequadament els tractaments.
  • Divulgació a Instagram i xarxes: viralització d’un vídeo sobre pa congelat, l’ètica i el treball previ.
  • Midó resistent en pa, patata i arròs: congelar i torrar lleugerament per reduir l’índex glucèmic.
  • Nous aliments fermentats i probiòtics: kimchi, xucrut i la importància de prebiótics i probiòtics.
  • Estratègies nutricionals (plat de Harvard): distribuir verdures, proteïna i carbohidrats per a cada àpat.
  • Gluten i sensibilitat no celíaca: valorar cas per cas per evitar deficits nutricionals innecessaris.
  • Plans de futur: combinar consulta, farmàcia i divulgació, amb ganes d’estudiar i formar.
  • Perfil inspirador: Laura Herrera Rodríguez, investigadora en metabolisme de l’obesitat i la diabetis.

En definitiva, una conversa àgil que integra recerca, pràctica clínica i divulgació per guiar-nos cap a una alimentació i un estil de vida més conscients.

Seccions de l'episodi

Definició de PNI i nutrició integrativa

Definició de PNI i nutrició integrativa

1:06

Explicació de la Psico-Neuro-Immuno-Endocrinologia i com la nutrició integrativa busca tractar l’origen dels problemes de salut en comptes d’aplicar solucions puntuals.

Desinformació i errors en alimentació

Desinformació i errors en alimentació

4:03

Anàlisi dels riscos de la desinformació en nutrició: deficiències, interaccions amb medicaments i suplements, i automedicació inadequada.

Trajectòria personal i elecció acadèmica

Trajectòria personal i elecció acadèmica

5:30

Carlota explica el seu recorregut: família de farmacèutics, estudis de Farmàcia i Nutrició, i la decisió de combinar amb dietètica per diferenciar-se.

Alimentació familiar i canvis saludables

Alimentació familiar i canvis saludables

10:07

Reforma dels hàbits a casa: substitució de patates fregides diàries, gestió de l’oli d’oliva verge extra i tècniques culinàries més saludables.

Estil de vida integratiu

Estil de vida integratiu

11:19

Importància de la gestió de l’estrès, la qualitat del son i l’adaptació als ritmes circadians per a una salut òptima.

Farmàcia assistencial i suplementació

Farmàcia assistencial i suplementació

13:20

Visió de la farmàcia com a espai d’atenció: identificació d’interaccions, avenços com la coenzima Q10 i la intervenció més enllà de la simple dispensació.

Divulgació a xarxes i viralització

Divulgació a xarxes i viralització

18:27

Raons per les quals Carlota va començar a divulgar a Instagram, el procés de creació de contingut i l’èxit viral del vídeo sobre menjar pa després de congelar-lo.

Midó resistent i pa congelat

Midó resistent i pa congelat

26:46

Com el pa i altres carbohidrats (patata, arròs) guanyen midó resistent amb la congelació i un lleu torrat per reduir l’índex glucèmic.

Nous aliments fermentats i probiòtics

Nous aliments fermentats i probiòtics

29:53

Beneficis del kimchi, xucrut i altres aliments fermentats com a font natural de probiòtics i la funció dels prebiótics.

Estratègies nutricionals i plat de Harvard

Estratègies nutricionals i plat de Harvard

31:44

Distribució del plat ideal: meitat verdures, un quart proteïna i un quart carbohidrats, adaptat a perimenopausa i pèrdua de pes.

Gluten i sensibilitat no celíaca

Gluten i sensibilitat no celíaca

33:29

Diferència entre celíacs i persones amb sensibilitat al gluten, la importància d’un diagnòstic individualitzat i els riscos de retirar-lo sense necessitat.

Plans de futur i aspiracions

Plans de futur i aspiracions

35:11

Objectius professionals de Carlota: seguir amb la consulta, créixer en divulgació i continuar estudiant per oferir atenció de qualitat.

Perfil de Laura Herrera Rodríguez

Perfil de Laura Herrera Rodríguez

40:30

Presentació d’una dona científica destacada en metabolisme, obesitat i diabetis, i la importància de referents femenins en ciència.

Tancament i conclusions

Tancament i conclusions

50:44

Comiat del programa amb agraïments, repàs final dels temes tractats i crida a continuar fent xarxa de suport femení.