Resuming podcast
Una finestra oberta al Món del 24/6/2025
24/06/2025

AI Nutrició sense mites: alimentació vs nutrició, menjar escombraria, horaris d’àpats, suplements i cultura gastronòmica (amb Magdalena Acuña)

Una finestra oberta al Món

AI

Resum general

Episodi extens i coral dedicat a la nutrició i els hàbits alimentaris, amb la coach nutricional xilena Magdalena Acuña. El programa combina converses, cançons temàtiques, notícies i fins i tot poesia, per abordar de forma amena i crítica els temes clau: alimentació vs nutrició, carbohidrats refinats i sacietat, menjar escombraria, hidrata­ció, exercici i estrès, edulcorants, sucs vs fruita sencera, sucs verds cold press, horaris d’àpats, suplements i productes bio, traçabilitat de la carn (incloent carn halal), cultura gastronòmica i el paper social de menjar. També hi ha una reflexió filosòfica sobre la mort i el més enllà i lectures poètiques.

'Cada cos és únic: l’alimentació ha de ser personalitzada i progressiva, sense fanatismes.'

• Punts clau: - Alimentació vs nutrició: menjar és un acte voluntari i cultural; nodrir és cobrir necessitats del cos amb qualitat. - Sacietat i carbohidrats refinats: els refinats poden induir més gana; mastegar bé millora la sacietat. - Triada de salut: alimentació nutritiva + exercici regular + gestió de l’estrès. - Hidratació: prioritzar aigua sola; evitar saboritzants freqüents; hàbits al despertar amb aigua tèbia. - Menjar escombraria: es pot ocasionalment, però l’ús habitual altera sacietat i benestar. - Cravings i ansietat: alternar fruits secs, aigua amb llimona i una punta de sal, fruita sencera. - Sucs vs fruita: millor fruita sencera; compte amb edulcorants i sucs comercials; sucs verds cold press s’han de consumir al moment. - Horaris d’àpats: evitar sopars tard; adaptar-se a cultures però amb criteri; 2 h abans d’anar a dormir. - Suplements: només si cal i de bona font; millor primar aliments reals. - Carn i traçabilitat: diferències entre cria intensiva i certificacions; menció a carn halal (desagnada) com a pràctica. - Fregits: limitar patates fregides i olis reutilitzats; preferir forn i oli d’oliva. - Dieta mediterrània i ensalades completes: verdures, llegums, peix, fruits secs, i amanides com a primer plat complet. - Dimensió social i cultural: el menjar com a acte de compartir (coca de Sant Joan, porró, sobretaula, tradicions).

Temes principals

Alimentació vs nutrició i gestió de la gana

• Diferència conceptual i pràctica entre alimentació (voluntària, cultural) i nutrició (necessitats del cos). • Els carbohidrats refinats poden fomentar més gana; mastegar lentament millora la digestió i la sacietat.

Hidratar-se, exercitar-se i gestionar l’estrès

Aigua com a beguda principal; evitar saboritzants i refrescos. • Exercici suau diari (caminar, rutines a casa) i gestió de l’estrès com a pilars de salut.

Menjar escombraria i cravings

• Ocasionalment acceptable; evitar-ne l’ús habitual. • Per ansietat: fruits secs (nous, ametlles, festucs), aigua amb llimona i una pessigada de sal, fruita sencera (p. ex. poma verda).

Sucs, sucre i edulcorants

Millor fruita sencera que sucs (evitar pics de sucre i pèrdua de fibra). • Compte amb edulcorants en “0 sucre”: poden enganyar el cos i mantenir desig dolç. • Sucs verds amb cold press (espinac, bleda, cogombre, poma verda, llimona) per prendre al moment.

Horaris d’àpats i context cultural

• Evitar sopars tardans; ideal acabar 2 h abans de dormir. • Adaptar horaris a costums locals, però prioritzant el descans i la digestió.

Suplements, productes bio i carn

Suplements només si la dieta i la qualitat de productes no cobreixen necessitats; buscar bones fonts. • Traçabilitat i certificacions de la carn; diferència entre cria intensiva i pràctiques més naturals (incloent desagnat halal).

Fregits, oli i energia dels aliments

• Limitar fregits i olis reutilitzats; preferir forn i oli d’oliva. • Concepció dels aliments com a font d’energia mediada pel sol i la terra (clorofil·la, micronutrients).

Ensalades i dieta mediterrània

Amanides completes com a primer plat (fulles, tomàquet, ceba, ou dur, tonyina, olives, formatge; vinagreta amb mostassa i oli d’oliva). • Peix > carn com a recomanació general; llegums i verdures com a base.

Dimensió social, poesia i tradició

• El menjar com a acte social i espiritual (coca de Sant Joan, porró, sobretaula, poesia a taula).

Bloc filosòfic: la mort i el més enllà

• Reflexió sobre creences post mortem, evolució, por a la mort i analogia oruga–papallona.

Cites destacades

'Alimentació nutritiva, exercici i control de l’estrès: tres factors molt importants.'

'No cal fanatisme: cal educar-nos, escoltar el cos i adaptar-se a cada persona.'

Termes clau

Carbohidrats refinatsEdulcorantsCold pressÍndex de massa corporal (IMC)Clorofil·laTraçabilitatHalal

Marcadors

Obertura festiva i coques de Sant Joan
Compartir

Banter inicial sobre petards, coques (especialment de llardons) i cava; to distès i festiu.

Presentació del tema i de la convidada
Compartir

Arriba **Magdalena Acuña**; anunci d’un programa sobre **nutrició**, mites i veritats.

Sintonia musical saludable
Compartir

Cançó temàtica sobre menjar sa i energètic (vegetals, llavors, iogurt, avena...).

Magdalena: orígens i adaptació cultural
Compartir

Trajecte nord/sud de Xile, clima, platges i preferències personals; ambientació de la convidada.

Alimentació vs nutrició; gana i carbohidrats
Compartir

Diferenciació conceptual; menjar per costum vs menjar per necessitat; efecte dels *carbohidrats refinats* en la gana i la repetició d’ingesta.

Interludi: cançó 'Comida chatarra'
Compartir

Peça musical que contraposa menjar saludable vs menjar escombraria.

Menjar escombraria, mastegar, triada salut i hidratació
Compartir

Experiències personals amb fast food i sacietat; importància de **mastegar**; tríada **alimentació + exercici + control de l’estrès**; **hidratació** amb aigua pura i hàbits (vas al matí).

Interludi: cançó 'Échame de salsa'
Compartir

Pausa musical festiva.

Ansietat en l’escriptura i cravings dolços: alternatives
Compartir

Albert descriu ansietat i desig de dolç; recomanacions: **fruits secs** (nous, ametlles, festucs), **aigua amb llimona i punta de sal**, **fruita sencera** (poma verda, kiwi).

Fruita sencera vs sucs; edulcorants; sucs verds
Compartir

Crítica a sucs comercials i *edulcorants*; millor **fruita sencera**; sucs verds *cold press* (espinac, bleda, cogombre, poma verda, llimona) i consum **immediat**.

Esmorzar, cafè i hàbits
Compartir

Esmorzar com a ritual; cafè per hàbit més que necessitat; suggeriment de prioritzar fruita i iogurt, i el cafè després si es vol.

Horaris d’àpats i recomanacions sobre el sopar
Compartir

Comparativa EUA/Espanya; evitar **sopar tard**; ideal finalitzar 2 h abans d’anar a dormir; petites merendes.

Cultura de menjar i beure
Compartir

Costums regionals (Bilbao, Barcelona, EUA); paper social de la beguda i del menjar en trobades i esports.

Pausa i omplidors
Compartir

Transicions amb repeticions 'Fins demà!' i interjeccions musicals.

Bio, suplements, carn i màrqueting alimentari
Compartir

Discussió sobre **suplements** (quan i com), qualitat de **fonts bio**, **traçabilitat** de la **carn** (creixement amb hormones vs certificacions; menció *halal*), i el pes del **màrqueting** en la presentació d’aliments.

2a hora i cançó 'Tarta de atún'
Compartir

Obertura de segona hora i interludi musical culinari.

Butlletí de notícies
Compartir

Trànsit del pont de Sant Joan, incendis, **onada de calor**, previsió meteorològica i **OPA BBVA–Sabadell**.

Falques i promocions
Compartir

Serveis, programes i anuncis institucionals.

Omplidor i retorn
Compartir

Repeticions 'Fins demà!' i reentrada progressiva al tema.

Tradició: coca de Sant Joan i menjar com a acte social
Compartir

Costum de postres de temporada; menjar com a **acte de compartir** a famílies i rituals.

Bloc filosòfic: la mort i el més enllà
Compartir

Reflexió sobre creences post mortem, evolució espiritual i analogia **oruga–papallona**; crida a perdre la por a la mort.

Gana al món i personalització de la nutrició
Compartir

Recordatori del context de fam global; esment de testimonis (mels, etc.) i èmfasi en **personalitzar** l’alimentació sense dogmes.

Interludi: cançó 'Papa frita'
Compartir

Peça humorística sobre menjar escombraria.

Fregits, olis i energia dels aliments
Compartir

Crítica a **olis reutilitzats**; preferir **patata al forn** i **oli d’oliva**; idea dels aliments com a **energia del sol i la terra**.

Amanides completes i dieta mediterrània
Compartir

Proposta d’**ensalades com a primer plat complet** (ou, tonyina, olives, formatges) amb vinagreta de mostassa; valor del peix i llegums.

Cultures culinàries i plaer de la taula
Compartir

Experiències França–Catalunya–Espanya; **sobretaula** i gaudi compartit; el menjar també nodreix l’ànima.

Poesia, natura i tradicions del porró
Compartir

Poemes (natura, Montserrat) i **porró** com a tradició; costums gastronòmiques de Xile i Catalunya.

Cafè i estimulants; cas de Joan (94 anys)
Compartir

Moderació amb **cafè**; **Joan (94)** manté hàbits propis i bona mobilitat: prioritzar continuïtat i benestar.

Comiat i contacte de la convidada
Compartir

Tancament i web de **Magdalena Acuña**: perque-enguardamos.com (formulari, IMC i programa personalitzat).

Cloenda
Compartir

Salutacions finals i trànsit de graella.