Molins de Rei al Dia
Les notícies del dia, amb Sílvia Artés
Subscriu-te al podcast
Molins de Rei al Dia del 16/1/2014
Resum informatiu amb Sílvia Artés
Hem tocat comets, però el tema de cuina, per exemple. Cuina i servei d'exploració. També és un curs que faran les mateixes sores, però d'aquesta especialitat. Llavors treballarem amb les matèries bàsiques d'ajudant de cuina. El primer trimestre fem igual. És igual per tothom. I és un trimestre. Ara el 90% del temps és el que nosaltres diem al modular, que són les especialitats. Llavors en cuina també aprenen els coneixements bàsics per fer d'ajudar la cuina. Tenim nosaltres el centre cívic d'Arriera Bonet, que s'han deixat la cuineta. A més a més anirem a TV3, amb l'empresa Cerunión, per fer la formació, la plàtica, la formació... I l'Hotel Caleçán també col·laborarà amb nosaltres per fer la pràctica de sala. I després, com a projectes, això per als dos cursos, també tenim un projecte interpeteter, que això també és molt maco, que és el projecte esports. El projecte esports et treballem als valors, que ens serveixen per relacionar-nos com a equip. I al final acabarà també amb un acte important. Possiblement aquest any, aquest pacte, el farem aquí a Molins de Reis. Molt bé. Quants alumnes sou a la classe més o menys? Són molta gent. 14 o 5. 14 o així? Sí. És la mitjana, normalment? Sí, el nombre és 14. El que passa és que tant el curs de cuinar com el curs de comerç, ara és d'ara, tenim una baixa. Però baixa 14 també és un bon nombre per poder treballar-vos. Efectivament. El nombre pot ser fins als 16, el que passa és que hi ha d'habel, les condicions d'espai, i nosaltres no les tenim. Us heu de dir el 100 de Joan García, ni a tu, no? Efectivament. El tot a les classes. Nosaltres el d'espai que tenim és per 14 persones. Dèiem a fora de micròfon, Candy, això està bé explicar-ho, que amb aquest projecte de llei, la famosa llei vert de l'Alonso, poden haver-hi variacions en aquest programa? Sí, de fet, si s'aplica tal com diu la llei, tota l'essència del PQPI es perdria. Ara per ara podríem dir que un dels rangs èxits del PQPI és que els salunes ja han acabat en un semi-aplicatori i ells venen al PQPI d'una manera totalment voluntària. Amb això per nosaltres és molt més fàcil de treballar. No tenim cap l'únic que estigui obligat. Amb la llei vert el que pretén és fer aplicar aquest programa en la franja 14-16, amb la qual seria ensenyament obligatori. I possiblement dins del que és l'organograma dels instituts. La qual cosa podria ser un convenient que realment després aquests salunes s'aprofitessin de la mateixa manera que s'està aprofitant ara. Vosaltres com valoreu l'experiència de moment? Què us sembla aquest programa, aquesta iniciativa? Està molt bé, perquè si jo què sé, t'intentaran donar unes altres oportunitats, saps? Lo de les pràctiques també està molt bé, perquè aprens el que és una feina de veritat, saps? I un atent d'aquí com funciona aquest món. Sí, estàs d'acord, Aix? Sí. Veig que fas que sí amb el cap. Ha canviat molt, per exemple, a Candi, d'abans de la crisi, i ara que estem immersos al tema del programa. Quina evolució ha tingut en el llarg d'aquests anys, aquest programa? Perquè fa l'anunat sempre ha estat el mateix perfil de l'unes. Nosaltres fem una entrevista inicial, no tots els salunes que acaben, en principi, poden accedir al PICUPI. Nosaltres hem de fer també una mica de selecció per tal de garantir una mica d'èxit. Pensant en el programa mateix i en els mateixos alumnes, perquè aquest alumne que podria acabar també amb un fracàs, llavors no seria oportuni econòmicament i èticament. El que sí, ha canviat perquè fa les sortides. Abans de la crisi hi havia una mitjana d'uns 70, 75% de l'unes que tenien possibilitat d'incertar-se en el món laboral. I ara, a la mitjana, estarà en un 10%. Un 10%? D'una idea, això. I encara el sector del comerç, encara s'han incertat, però aquests tres últims anys no feien el curs de cuina, sinó que havíem estat fent el curs d'eletricitat, i amb aquest curs la inserció era 0%. Ara que tornem al curs de cuina, que remonti les possibilitats d'incertar-se. Les classes són de dilluns i divendres, sempre? Sí, sí. Molt bé, els matins? Sí. I alguna tarda també. I alguna tarda també. Molt bé. Doncs, com m'ha explicat, el programa de qualificació inicial professional, Pla de Transició al Treball, que està ubicat al centre Joan García Nieto, ha rebut el premi Educació, el jurat format per dos directors de dues escoles de casa nostra i per la directora de l'escola de música que ens ha acompanyat fa uns minuts. Candi Prieto, Alex, Thais, moltes gràcies per haver vingut i felicitats pel premi. Moltes gràcies, vosaltres. Moltes gràcies. Els uents també us diem adeu perquè hem de tancar el programa. Falten 50 segons per arribar a les 12. Recordem que per votar el Molinenc Molinenc a donor teniu temps via telèfon per fer-ho fins a les dues del migdia. Estem revent moltes trucades per internet als premis RadioMolinesarri.net, al web. Recordeu que fins a mitjanit, però demà ja no tindrem oportunitat, perquè demà ja és el dia de la gala. Recordeu la gala, demà, dos quarts de nou, el foment amb entrada lliure. Ara us deixem amb la Sílvia, que ja ve a punt amb el resum informatiu del Molinerri al dia i la resta de programació pròpia d'aquesta casa fins arribar a l'una de la matinada. Gràcies per seguir-nos, que acabeu de gaudir d'aquest dijous i que tinguem la resta de programació. Bon dia, són les 12. Passem als principals continguts informatius d'avui dijous 16 de gener. Des iniciativa per Molinesarri veuen en bons ulls el projecte de reforma del Molí de la Futura Biblioteca. El govern ha fet una primera proposta a l'oposició com us anem explicant aquests dies i ara ho han de consensuar. Inicialment des iniciativa, a iniciativa el sembla bé, però s'ha de veure com es financia, quins usos tenen els espais i què passa amb els terrenys adjacent. A partir d'aquesta qüestió política us expliquem que l'Associació Molinenka de Tash proposa un curs d'iniciació Olvi. La intenció és acostar al món del vi de manera planera i propera la gent perquè s'aficionin i també oferir formació com faran ara amb aquestes dues sessions que comencen demà mateix. Avui tornem a parlar dels premis de ràdio Molinsarri, l'actor i doblador Lluís Posada és el Premi Cultura d'Anguany. Demà li vendràs en una galalfomena i hi ha 8 categories, entre elles el Premi Molinenka-Molinenka-Donor que s'escull fins avui per votació popular. I el Molinenk Xavi Fogg segueix retallant distància en el Premi de Carre i arriba ja a les dones d'Iquique. Tot i tornar a patir a la noventa etapa del Dakar al Pilat Molinenk ja és a poc més de 7 minuts al podi en la seva categoria. L'etapa de l'avui comença amb dones, el desert, terreny que Xavi Fogg s'ho troba tot el món. El Govern Municipal treballa en la projecte de reforma del Moli de la Futura Biblioteca. En principi, la proposta que han fet és sanejar primer de tot l'edifici, restaurar-lo i després, a dintre, fer-hi la biblioteca. El Moli té 5.000 metres quadrats, la biblioteca no acoperia uns 1.800 anys aproximadament, i la resta aniria per dependències municipals o espais per la ciutadania. Aquesta és la proposta que el Govern Municipal ha explicat els grups de l'oposició amb la intenció que aquest sigui un projecte acordat i consensuat entre tots. Avui n'hem parlat amb el regidor d'initiativa per Molinserre i Lluís Carrasco, que ha dit que inicialment el sembla bé tot i que ho han d'estudiar. La proposta, en principi, no ens desagrada. Ara, que ha l'analitzar-la amb rigor, temes com el tema de la financiació, temes com què succeix amb els terrenys colindants, com afecta això a altres usos dels espais, els voltants, i si això pot comportar una pèrdua d'espais per part de l'Ajuntament. O sigui, això s'ha d'estudiar. Des d'initiativa per Molinserre i Lluís Carrasco, a l'anterior mandat havíem proposat fer la biblioteca La Plassa de la Libertat en un edifici nou i que tingués un auditori. El pressupost rundava els 10 milions d'euros i ara mateix està descartat per part de tots els grups. Les suceses o Molinserre en cada tasc proposo un curs d'initiació altes de vins en dues sessions. La intenció és una eines perquè els participants puguin gaudir més del vi en el seu dia a dia i saber si el vicaproven és bo i està en bones condicions. Per això proposo un curs que es farà en dues jornades, en dues sessions, d'una hora i mitja a cada una. La primera serà demà i farà una aproximació als vins blancs i els caves. S'explicarà la vinificació del vi blanc i dels caves i estaran vins blancs de diferents elaboracions per veure la complexitat per fer aquest tipus de vi. La segona setmana que ve, el 24 de gener serà per conèixer els vins rosats i els negres. S'explicarà com s'el·laboren aquest tipus de vi i estaran vins negres de diferents denominacions d'origen i de diferents elaboracions. Avui hem parlat amb el món dels membres d'aquesta associació. La intenció ha explicat és acostar el món del vi de manera planera i propera a la gent perquè s'hi vagin aficionant i per altra, en cursos com aquests, també assoleixen un altre objectiu. Xavier Montserrat. La proposta no... El nostre objectiu més important és la formació. Per tant, cada any fem cursos d'iniciació on el que pretenem és explicar de què va això del món del vi i com es pot créixer dintre del món del vi, no? I llavors el que hem fet són dues sessions, una més dedicada a un producte molt proper a nosaltres com és el Cava, i afegim també els blancs, i amb la segona sessió parlem més dels rosats i dels negres. Ho fem així perquè amb un soldia seria la veritat molt complexa de treballar, hauria de aprovar molts vins. El curs i els tastos els fan a la Federació Obrera el primer es farà demà. Recordem que a l'entitat la sucessió molinenca de tast té una trantena de socis, i per aquest curs, en concret, aquest curs per iniciar-se en el món dels vins, primer provaran vins blancs i cabes i després rosats i negres, queden només un parell de places, podeu demanar més informació a Vinalium del Carré Major. Tornen els premis de Ràdio Molins de Rei, demà a dos quarts de nou del vespre, es farà la gala de lliurament d'aquests guardons que volen reconèixer la tasca que durant el 2013 han fet molinencs o entitats. Recordem que l'entrada és lliura. Hi ha 8 categories, si un jurat independent per cada una d'elles, si el premi molinenc, molinenca d'honor, s'escull per votació popular fins avui. Hem parlat aquest matí el bon dia bona hora amb el guanyador del Premi Cultura d'en Guan, llui esposada que és actor, actor de doblatge i de locució publicitària. Ell va començar ja fa 30 anys a doble empapès petit, Sara Gès, un doblador de renom, i és la veu d'actors com Johnny Depp, John Kiusack, Jim Carrey o Leonardo DiCaprio. S'ha mostrat molt emocionat per rebre aquest premi i pel reconeixement que li ha fet el jurat, el col·laborar amb entitats i persones de la vida, llui esposada. Per mi és molt emocionant de veritat, jo us dono gràcies a tots els que esteu ficats en aquesta tasca, perquè personalment m'ha arribat molt a fons, la demostració de carinyo, d'agraïment, d'intercanvi, que la veritat és que m'ha arribat, m'ha arribat, ho dic de tot cor. Per mi, que no concebo la cultura en aquest cas, el premi pel qual heu cridat, no puc pensar en ella sense convidar la paraula intercanvi, transmissió, intercanviar. Per mi és importantíssim, és genial, totes les coses que vaig aprenent, que segueixo aprenent i aprendrem un futur a base de col·laborar en diferents entitats, en diferents grups, en diferents persones. Era llui esposada Premi Cultura d'Anguany. A més, recordeu que el Premi Molinaeng-Molinaeng-Cadonors s'escull per votació popular a través del web. Premisradimolinsarrei.net. Les votacions es poden fer fins avui a les 12 de la nit. I també, via telèfon, teniu temps fins les dues del migdia, també d'avui dijous. Recordem, els candidats són Jesús Jiménez-Colàs, Josep Arter, Jordi Enduca, Cristina Pla, Jordi Molet, Jordi Molet i Rosa Florença, a títol Pòstum. En esports parlem, novamente, del Molinaeng-Cadonors, que continua el decar i continua retallant distància respecte als seus competidors, estarà ara ja a les dones d'Iquique, a la zona del desert. És una informació del biomolinsarrei.com que segueix dia a dia l'actualitat d'aquest ràlia, en concret, de Xavi Fog. Tot i tornar a patir, novamente. A la novena etapa, el pilot Molinaeng ja és a poc més de set minuts del podi en la seva categoria, la propera etapa. A la d'avui es fa en dones en terreny de desert, on Xavi Fog s'hi mou com ningú. La novena etapa del decar va ser una vegada més problemàtica. De fet, sembla que en guany no hi ha ni un dia tranquil per Xavi Fog i el seu copilot Santamaria. En principi, Xavi Fog va sortir per darrere d'un bon grapat de camions fet que va dificultar aspectes de la conducció. Després de quedar-se enganxat en l'emprente d'un d'aquests camions en una zona de feix-feix, va trencar el gat hidráulic del Toyota. Era el kilòmetre 230, i això va condicionar molt l'estil de conducció de Fog i Santamaria que van haver de ser molt més prudents i conservadors del que havíem previst per poder punxar una roda o tornar a quedar-se atrapats, ja que, sincret, seria molt complicat solucionar un problema. Els problemes no es van acabar aquí, i és que els conductes de ventilació interior es van col·lapsar, el que va fer pujar la temperatura del vehicle, semblava que seria una jornada molt complicada on es perdria temps, però no va ser així, el Molinenc va retallar-li tot, i així, 48 minuts, a Jacopini, que és el tercer classificat de la categoria de cotxes de sèrie Latadors, i el balanç el dia va ser molt positiu. Em va parlar ell mateix fent un resum d'aquesta nova etapa. Xavi Fog. La primera era la nova etapa 9, una etapa de 430 km. La primera parte rota, más que rota, muy rota, sabíamos detrás de todos los camiones y de todos los coches, porque ayer tuvimos dos pinchazos, y con la piedra y esto nos retrasó mucho. Así que, nada, hemos ido a pasar como hemos podido, y al final, había dunas, bastunas de Iquique, bastunas no se han ido bastante bien, pero en la zona rota, la zona de Xavi Fes, estos ríos, realmente complicado, el coche ha sufrido, así que, nada, mañana más, mañana más dunas de Iquique, y más trozo de etapa, con la etapa 10, sabíamos como las dunas de Iquique, y más de Bomispo. Así que, nos quedan tres días complicados todavía. Venga, os lo contamos. La tercera posició és, com deia, només 7 minuts i 24 segons, i aquest és l'objectiu que s'ha marcat aquesta any al de Cargia, que no pot revalidar el títol de campió i els problemes greus que va tenir al principi, que li vam fer perdre molt de temps. Continuem seguint l'actualitat del Dakar a través de Xavi Fó. Això és tot per nostre, ho deixem aquí. Tornem, com sempre, demà, fins llavors, que vagi bé. Gràcies, bon dia. Els informem que aquest programa se met en segona audició. Nadia, mejies encendidas, feliz. Los ojos brillando con lágrimas a la espera de algo extraordinario, bailaba y daba vueltas, con su blanco vestido ondulando y dejando ver fugazmente sus esbeltas y bonitas piernas en sus medias color carne. Varia, extremadamente contenta, cogió a Podgorín por el brazo y le dijo en voz muy baja con expresión significativa. Misha, no te alejes de la felicidad. Aceptala mientras se te ofrece gratuitamente. Después correrás detrás de ella, pero no la podrás alcanzar. I etreferits i etreferides, que feliços estem de retrobar-vos, us enyoràvem. I esperem que també vosaltres ens hagueu enyorat encara que només sigui una miqueta. Maria, etreferida, amiga, germana també enyorada, com estàs? Bé, bé, una mica menys feliç que si la Glòria estigués aquí amb nosaltres. Afectivament, avui us volem parlar d'una senyora que no serà del tot complerta perquè la Glòria, malauradament, no està amb nosaltres perquè està un xic malaltona. Així que des d'aquí, Glòria, un petó, una abraçada i que et recuperis ben aviat. I quina millor manera de començar l'any, malgrat els cústipats i els equips, la visita d'aquesta senyora, que l'Anton Tsehov, amb el qual hem començat el programa, ens recomana que l'acceptem mentre se'ns ofereix gratuitament. No sigui cas que després haguem de córrer el seu darrere sense poder trepar-la. Una senyora amb mala fama, naïf per a uns i en lluarnadora per als altres. Es munyadisa, fràgil, afable i perillosa, seductora i cruel, dictadora i demòcrata, masoquista i plaent, insaciable i anodina, ultraatjada i respectada, daesa i pagana, àngel i dimoni. I malgrat tots aquests qualificatius, fins i tot els seus anàmics declarats l'enyoren en la seva més estricta intimitat. Estem parlant de la felicitat. La felicitat amb majúscules, minúscules, punts suspensius o un punt final. Maria, per tu, en què consisteix la felicitat? Mira, que hi he pensat, però al final em sembla que, per mi, la felicitat, quan hi penso en els moments que he sigut més feliç, sempre penso que eren moments en què hi havia harmonia. I penso que és una bona descripció, aquesta. Hi ha molts lletre ferits il·lustres que han fet frases celebrats sobre la felicitat. Però per mi és sinònim de harmonia, la felicitat. I si de cas, ja comencem, si vols. Espera't un momentet, perquè abans que ens dinsem ja en els llibres, primer ens posarem una mica a to amb una bona música, que el títol de la cançó potser també és una bona descripció de la felicitat, perquè a vegades la felicitat és tan senzilla, com saber dir, això, no ho necessito. No ho sé, no ho sé. No ho sé, no ho sé. No ho sé. No ho sé. No ho sé. No ho sé. Uau! Segur que l'heu reconegut tots. El magnífic pianista Chano Dominguez, que versionant i aflamencant aquest Well You Needn't That Teleonius Among, Chano Dominguez, que a finals de l'any passat vam tenir la privilegia que ens visites amb Molins de Riu. Gràcies a la gent del contrabaix.