Una finestra oberta al Món

Un programa que ens obre les portes a les diferents cultures del món que conviuen a la nostra vila. Conduït per Carles Lopez amb Mari Carmen Valle, Yari Hernández, Gloria Reyes, Lirio Ruiz, Martin Paulus, Federic LLansó, Joan Ganduxé, Jordi Salat i Jorge Nahmanovici.

Horari d'emissió
Dimarts
17:00 - 19:00

Subscriu-te al podcast

Títol i resum generats per IA

Nutrició sense mites: alimentació vs nutrició, menjar escombraria, horaris d’àpats, suplements i cultura gastronòmica (amb Magdalena Acuña)

Resum general

Episodi extens i coral dedicat a la nutrició i els hàbits alimentaris, amb la coach nutricional xilena Magdalena Acuña. El programa combina converses, cançons temàtiques, notícies i fins i tot poesia, per abordar de forma amena i crítica els temes clau: alimentació vs nutrició, carbohidrats refinats i sacietat, menjar escombraria, hidrata­ció, exercici i estrès, edulcorants, sucs vs fruita sencera, sucs verds cold press, horaris d’àpats, suplements i productes bio, traçabilitat de la carn (incloent carn halal), cultura gastronòmica i el paper social de menjar. També hi ha una reflexió filosòfica sobre la mort i el més enllà i lectures poètiques.

'Cada cos és únic: l’alimentació ha de ser personalitzada i progressiva, sense fanatismes.'

  • Punts clau:
  • Alimentació vs nutrició: menjar és un acte voluntari i cultural; nodrir és cobrir necessitats del cos amb qualitat.
  • Sacietat i carbohidrats refinats: els refinats poden induir més gana; mastegar bé millora la sacietat.
  • Triada de salut: alimentació nutritiva + exercici regular + gestió de l’estrès.
  • Hidratació: prioritzar aigua sola; evitar saboritzants freqüents; hàbits al despertar amb aigua tèbia.
  • Menjar escombraria: es pot ocasionalment, però l’ús habitual altera sacietat i benestar.
  • Cravings i ansietat: alternar fruits secs, aigua amb llimona i una punta de sal, fruita sencera.
  • Sucs vs fruita: millor fruita sencera; compte amb edulcorants i sucs comercials; sucs verds cold press s’han de consumir al moment.
  • Horaris d’àpats: evitar sopars tard; adaptar-se a cultures però amb criteri; 2 h abans d’anar a dormir.
  • Suplements: només si cal i de bona font; millor primar aliments reals.
  • Carn i traçabilitat: diferències entre cria intensiva i certificacions; menció a carn halal (desagnada) com a pràctica.
  • Fregits: limitar patates fregides i olis reutilitzats; preferir forn i oli d’oliva.
  • Dieta mediterrània i ensalades completes: verdures, llegums, peix, fruits secs, i amanides com a primer plat complet.
  • Dimensió social i cultural: el menjar com a acte de compartir (coca de Sant Joan, porró, sobretaula, tradicions).

Temes principals

Alimentació vs nutrició i gestió de la gana

  • Diferència conceptual i pràctica entre alimentació (voluntària, cultural) i nutrició (necessitats del cos).
  • Els carbohidrats refinats poden fomentar més gana; mastegar lentament millora la digestió i la sacietat.

Hidratar-se, exercitar-se i gestionar l’estrès

  • Aigua com a beguda principal; evitar saboritzants i refrescos.
  • Exercici suau diari (caminar, rutines a casa) i gestió de l’estrès com a pilars de salut.

Menjar escombraria i cravings

  • Ocasionalment acceptable; evitar-ne l’ús habitual.
  • Per ansietat: fruits secs (nous, ametlles, festucs), aigua amb llimona i una pessigada de sal, fruita sencera (p. ex. poma verda).

Sucs, sucre i edulcorants

  • Millor fruita sencera que sucs (evitar pics de sucre i pèrdua de fibra).
  • Compte amb edulcorants en “0 sucre”: poden enganyar el cos i mantenir desig dolç.
  • Sucs verds amb cold press (espinac, bleda, cogombre, poma verda, llimona) per prendre al moment.

Horaris d’àpats i context cultural

  • Evitar sopars tardans; ideal acabar 2 h abans de dormir.
  • Adaptar horaris a costums locals, però prioritzant el descans i la digestió.

Suplements, productes bio i carn

  • Suplements només si la dieta i la qualitat de productes no cobreixen necessitats; buscar bones fonts.
  • Traçabilitat i certificacions de la carn; diferència entre cria intensiva i pràctiques més naturals (incloent desagnat halal).

Fregits, oli i energia dels aliments

  • Limitar fregits i olis reutilitzats; preferir forn i oli d’oliva.
  • Concepció dels aliments com a font d’energia mediada pel sol i la terra (clorofil·la, micronutrients).

Ensalades i dieta mediterrània

  • Amanides completes com a primer plat (fulles, tomàquet, ceba, ou dur, tonyina, olives, formatge; vinagreta amb mostassa i oli d’oliva).
  • Peix > carn com a recomanació general; llegums i verdures com a base.

Dimensió social, poesia i tradició

  • El menjar com a acte social i espiritual (coca de Sant Joan, porró, sobretaula, poesia a taula).

Bloc filosòfic: la mort i el més enllà

  • Reflexió sobre creences post mortem, evolució, por a la mort i analogia oruga–papallona.

Cites destacades

'Alimentació nutritiva, exercici i control de l’estrès: tres factors molt importants.'

'No cal fanatisme: cal educar-nos, escoltar el cos i adaptar-se a cada persona.'

Termes clau

  • Carbohidrats refinats
  • Edulcorants
  • Cold press
  • Índex de massa corporal (IMC)
  • Clorofil·la
  • Traçabilitat
  • Halal

Seccions de l'episodi

Obertura festiva i coques de Sant Joan

Obertura festiva i coques de Sant Joan

0:00

Banter inicial sobre petards, coques (especialment de llardons) i cava; to distès i festiu.

Presentació del tema i de la convidada

Presentació del tema i de la convidada

1:51

Arriba **Magdalena Acuña**; anunci d’un programa sobre **nutrició**, mites i veritats.

Sintonia musical saludable

Sintonia musical saludable

2:23

Cançó temàtica sobre menjar sa i energètic (vegetals, llavors, iogurt, avena...).

Magdalena: orígens i adaptació cultural

Magdalena: orígens i adaptació cultural

4:15

Trajecte nord/sud de Xile, clima, platges i preferències personals; ambientació de la convidada.

Alimentació vs nutrició; gana i carbohidrats

Alimentació vs nutrició; gana i carbohidrats

5:07

Diferenciació conceptual; menjar per costum vs menjar per necessitat; efecte dels *carbohidrats refinats* en la gana i la repetició d’ingesta.

Interludi: cançó 'Comida chatarra'

Interludi: cançó 'Comida chatarra'

8:42

Peça musical que contraposa menjar saludable vs menjar escombraria.

Menjar escombraria, mastegar, triada salut i hidratació

Menjar escombraria, mastegar, triada salut i hidratació

9:45

Experiències personals amb fast food i sacietat; importància de **mastegar**; tríada **alimentació + exercici + control de l’estrès**; **hidratació** amb aigua pura i hàbits (vas al matí).

Interludi: cançó 'Échame de salsa'

Interludi: cançó 'Échame de salsa'

19:57

Pausa musical festiva.

Ansietat en l’escriptura i cravings dolços: alternatives

Ansietat en l’escriptura i cravings dolços: alternatives

21:22

Albert descriu ansietat i desig de dolç; recomanacions: **fruits secs** (nous, ametlles, festucs), **aigua amb llimona i punta de sal**, **fruita sencera** (poma verda, kiwi).

Fruita sencera vs sucs; edulcorants; sucs verds

Fruita sencera vs sucs; edulcorants; sucs verds

25:24

Crítica a sucs comercials i *edulcorants*; millor **fruita sencera**; sucs verds *cold press* (espinac, bleda, cogombre, poma verda, llimona) i consum **immediat**.

Esmorzar, cafè i hàbits

Esmorzar, cafè i hàbits

28:12

Esmorzar com a ritual; cafè per hàbit més que necessitat; suggeriment de prioritzar fruita i iogurt, i el cafè després si es vol.

Horaris d’àpats i recomanacions sobre el sopar

Horaris d’àpats i recomanacions sobre el sopar

30:47

Comparativa EUA/Espanya; evitar **sopar tard**; ideal finalitzar 2 h abans d’anar a dormir; petites merendes.

Cultura de menjar i beure

Cultura de menjar i beure

33:31

Costums regionals (Bilbao, Barcelona, EUA); paper social de la beguda i del menjar en trobades i esports.

Pausa i omplidors

Pausa i omplidors

35:57

Transicions amb repeticions 'Fins demà!' i interjeccions musicals.

Bio, suplements, carn i màrqueting alimentari

Bio, suplements, carn i màrqueting alimentari

44:15

Discussió sobre **suplements** (quan i com), qualitat de **fonts bio**, **traçabilitat** de la **carn** (creixement amb hormones vs certificacions; menció *halal*), i el pes del **màrqueting** en la presentació d’aliments.

2a hora i cançó 'Tarta de atún'

2a hora i cançó 'Tarta de atún'

50:23

Obertura de segona hora i interludi musical culinari.

Butlletí de notícies

Butlletí de notícies

53:38

Trànsit del pont de Sant Joan, incendis, **onada de calor**, previsió meteorològica i **OPA BBVA–Sabadell**.

Falques i promocions

Falques i promocions

56:28

Serveis, programes i anuncis institucionals.

Omplidor i retorn

Omplidor i retorn

59:41

Repeticions 'Fins demà!' i reentrada progressiva al tema.

Tradició: coca de Sant Joan i menjar com a acte social

Tradició: coca de Sant Joan i menjar com a acte social

1:03:06

Costum de postres de temporada; menjar com a **acte de compartir** a famílies i rituals.

Bloc filosòfic: la mort i el més enllà

Bloc filosòfic: la mort i el més enllà

1:07:15

Reflexió sobre creences post mortem, evolució espiritual i analogia **oruga–papallona**; crida a perdre la por a la mort.

Gana al món i personalització de la nutrició

Gana al món i personalització de la nutrició

1:14:47

Recordatori del context de fam global; esment de testimonis (mels, etc.) i èmfasi en **personalitzar** l’alimentació sense dogmes.

Interludi: cançó 'Papa frita'

Interludi: cançó 'Papa frita'

1:24:18

Peça humorística sobre menjar escombraria.

Fregits, olis i energia dels aliments

Fregits, olis i energia dels aliments

1:27:01

Crítica a **olis reutilitzats**; preferir **patata al forn** i **oli d’oliva**; idea dels aliments com a **energia del sol i la terra**.

Amanides completes i dieta mediterrània

Amanides completes i dieta mediterrània

1:30:44

Proposta d’**ensalades com a primer plat complet** (ou, tonyina, olives, formatges) amb vinagreta de mostassa; valor del peix i llegums.

Cultures culinàries i plaer de la taula

Cultures culinàries i plaer de la taula

1:34:24

Experiències França–Catalunya–Espanya; **sobretaula** i gaudi compartit; el menjar també nodreix l’ànima.

Poesia, natura i tradicions del porró

Poesia, natura i tradicions del porró

1:38:35

Poemes (natura, Montserrat) i **porró** com a tradició; costums gastronòmiques de Xile i Catalunya.

Cafè i estimulants; cas de Joan (94 anys)

Cafè i estimulants; cas de Joan (94 anys)

1:48:20

Moderació amb **cafè**; **Joan (94)** manté hàbits propis i bona mobilitat: prioritzar continuïtat i benestar.

Comiat i contacte de la convidada

Comiat i contacte de la convidada

1:51:28

Tancament i web de **Magdalena Acuña**: perque-enguardamos.com (formulari, IMC i programa personalitzat).

Cloenda

Cloenda

1:53:10

Salutacions finals i trànsit de graella.