20 de Novembre de 2018 a les 14:46
Veïns de Vallpineda plantegen la possibilitat de fer una consulta per deixar de pertànyer a Molins de Rei i annexionar-se a Sant Cugat. Asseguren que se senten abandonats per l’Ajuntament de la vila, fa més de 40 anys que esperen la urbanització del barri i pensen que una de les solucions seria integrar-se al barri de la Floresta, que pertany a Sant Cugat del Vallès.
A través de Facebook, en una pàgina anomenada “Vallpineda vol ser barri de La Floresta” s’explica que és un grup de veïns que “cansats de l’abandonament que patim de l’Ajuntament de Molins de Rei volem buscar noves solucions”. Expliquen que Vallpineda està a uns 10 Km del nucli urbà de Molins de Rei i que estan més a prop de la Floresta, barri de Sant Cugat del Vallès, que compta amb tots els serveis públics que hauria de tenir qualsevol barri. Asseguren que “no culpem a l’Ajuntament de Molins de Rei de la situació que vivim al barri i entenem que té altres prioritats a la ciutat, però des de Vallpineda creiem que cal cercar noves vies per dignificar i millorar la qualitat de vida dels veïns” i per això reclamen “diàleg amb l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i amb l’Ajuntament de Molins de Rei per tal d’organitzar un referèndum on es pregunti si podem annexionar Vallpineda al barri de la Floresta”.
Una demanda històrica
Vallpineda reclama des de fa anys tenir els serveis bàsics. Actualment encara no hi ha clavegueram, no disposen d’aigua directa de xarxa, l’enllumenat públic és precari, no tenen cap carrer asfaltat, el manteniment que es fa és molt just, i el servei de neteja viària és inexistent, expliquen els veïns. Recorden que paguen els impostos com la resta de molinencs, però no reben els mateixos serveis. També recalquen que molts dels serveis que tenen són de Sant Cugat: van al CAP d’aquesta població del Vallès Occidental i la majoria dels infants i joves van a l’escola de La Floresta, tot i que aquest curs n’hi ha hagut que s’han quedat sense plaça, perquè no tenen els mateixos punts que la resta, ja que estan empadronats a Molins de Rei. Els veïns lamenten que han de pagar els mateixos impostos que la resta de molinencs, però no tenen els mateixos serveis. El president de l’AVV de Vallpineda, Jaume Canals explica que “hi un malestar molt gran per la situació al barri, ens sentim súper marginats”.
Vallpineda
Pendent d’urbanitzar des de fa dècades
El tema de fons és la situació precària en infraestructures viàries i de serveis bàsics i que la urbanització està pendent des de fa més de 40 anys. L’Ajuntament ha confeccionat diferents plans, ara es treballa amb el quart, que ja s’ha aprovat en sessió plenària. L’equip de govern explicarà als veïns el projecte, el proper 15 desembre. L’alcalde assegura que per tirar-lo endavant han de comptar amb el suport del veïnatge, ja que suposa un cost econòmic elevat. Jaume Canals, president de l’AVV de Vallpineda explica que “són costos molt desmesurats i no es té en compte que són zones que fa molts anys que estan pagant com si estiguessin urbanitzades. Ara falta veure quan s’ha de pagar. L’alcalde ens ha dit que l’Ajuntament farà un esforç d’assumir-ne una part”.
Davant d’aquesta situació, part del veïnatge, cansat d’esperar la urbanització, s’estan organitzant per reclamar poder decidir a quin municipi pertanyen i per això volen fer una consulta. Lluís Feliu és un d’aquests veïns i explica que ara són uns 50, volen moure’s, que es conegui la proposta de la plataforma i posar sobre la taula la situació que es viu a Vallpineda. “Esperem arribar a ser uns 300, que hi hagi suport del veïnatge. També voldríem que els ajuntaments de Sant Cugat i de Molins de Rei parlin i que se’ns doni una solució”.
Què hi diu l’Ajuntament
Davant la petició de fer una consulta i passar a la Floresta, l’alcalde Joan Ramon Casals ha estat molt clar: abans de poder optar a una certa autonomia, han de tenir el barri urbanitzat. I ha afirmat que “fins que no es dugui a terme la urbanització no es pot fer res més. El que no farà l’Ajuntament de Molins de Rei és deixar que se’n vagin a la Floresta. Una vegada estigui la urbanització poden fer una EMD (Entitat Municipal Descentralitzada), això seria el més correcte pels barris de muntanya, que estiguin tots conjuntament o individualment organitzats en EMD de Molins de Rei, per poder tenir més competències en la gestió del seu espai”.