8 de Juny de 2021 a les 13:38
L’AMB construirà el Parc Tecnològic Metropolità de la Fusta i del Bosc, a les Guardioles, amb la intenció de millorar la gestió dels boscos i posar en valor la seva fusta
La intenció és resoldre la gestió dels boscos metropolitans en el context d’una creixent demanda de construcció amb fusta, que és més sostenible que la construcció amb formigó o metàlica i és un recurs de proximitat. La construcció amb fusta és més sostenible, redueix l’emissió de CO2, i a més, segons el projecte de l’AMB, actualment hi ha una demanda creixent per a la construcció. La proposta vol fer servir fusta de proximitat i produir panells contralaminats de fusta (CLT), per aquesta demanda de construcció amb tecnologia CLT.
Amb la fusta es construeixen els panells que es fan servir per la construcció. Font: AMB.
Millorar els boscos i promoure una construcció més sostenible
És un projecte que vol resoldre el problema de la gestió forestal dels boscos metropolitans i generar un benefici en el context d’una creixent demanda de construcció amb fusta que segons l’AMB ara mateix és de 5.000 m3 i podria arribar als 20.000 m3 a mitjà plaç. Per tant, es donaria sortida a la fusta de Collserola i es faria una gestió forestal sostenible que milloria l’estat dels boscos.
Antoni Farrero és el cap de l'Oficina Tècnica de Gerència de l’AMB
Cada vegada s'utlitza més la fusta per la construcció. Font: AMB
El centre entraria en funcionament en tres anys i el nou equipament estaria situat al límit urbà del Parc Natural de Collserola, a Les Guardioles. Tindrà una planta pilot de CLT amb una producció de petita escala, uns 2.000m3 anuals, amb un mòdul de serrat de la fusta i assecat; laboratoris, aules i oficines per la investigació relacionada amb el bosc i la fusta; un centre de formació universitari (màsters i postgraus) i formació professional de fusteria, disseny de mobles, construcció amb CLT, modelatge i prefabricació i gestió forestal, i també un espai de coworking.
El parc tecnològic es farà en una parcel.la de 25.000m2 i la planta pilot tindrà 4.250m2 construïts i suposarà una inversió d’uns 13,82 milions d’euros i el finançament serà a partir d’un model públic-privat, un consorci segons l'AMB que estaria format per un soci tecnològic expert en innovació en la producció de fusta, un soci centrat en la investigació sobre la gestó forestal i la fusta, un soci privat, l'Ajuntament de Molins de Rei i l'Àrea Metropolitana. El projecte, que vol formar part dels fons "Next Generation" de la UE, es pretèn tirar endavant entre el 2021-2025 .
Terreny de Les Guardioles on es construirà el Parc Tecnològic. Font: AMB / infografia pròpia.