21 de Abril de 2023 a les 11:31
Veïns de diversos carrers del centre vila s’han unit per manifestar les seves queixes i explicar el malestar que tenen per les molèsties que els provoca l’activitat del Cèltic, local d’oci nocturn situat al carrer Foment. Li reclamen a l’Ajuntament que intervingui i controli que es compleix la normativa de sorolls i d’aïllament del local. El Cèltic està disposat a posar mesures si són necessàries.
PODEU ESCOLTAR AQUEST REPORTATGE EN ÀUDIO:
Els veïns asseguren que des de fa anys (amb el parèntesi del confinament i les restriccions de la pandèmia) els cap de setmana, els divendres i els dissabtes a la nit, no poden descansar, no poden dormir a casa seva per l’alt volum de la música que prové d’aquest local. Les molèsties les han manifestat a través dels presidents de les comunitats de veïns i a través d’un grup de whatsapp que han creat els inquilins dels immobles situats al Doctor Barraquer, 18, 20, 22, 24, 26 i 28; al passeig del Terraplè, 35 i 55, i a l’avinguda de Caldes 22 i 24: tots plegats suposen uns 126 habitatges i tenen el suport de l’AVV del Centre Vila.
Les persones consultades coincideixen a dir que el soroll és insuportable, fins al nivell de no poder dormir els caps de setmana. La situació s’agreuja a la primavera i a l’estiu, els mesos de calor, en què molts dels usuaris del local surten a la terrassa.
El Jordi és president de la comunitat que hi ha al carrer Barraquer 26, viu en aquest pis des del 2020 amb la seva dona i les dues filles i explica que les molèsties són sobretot a l’estiu, per la terrassa, i apunta que l’horari de tancament no queda clar perquè es pot allargar fins a les 4 de la matinada. Ell en el seu cas va haver de protegir casa seva de l’alt volum:
Terrassa d'estiu del Cèltic.
La Montse, veïna del Terraplè 35, fa un any que viu al bloc i diu que a l’hivern no molesta tant si està a dins de casa amb tot tancat, però a l’estiu, sí. Ella pensa que s’hauria d’insonoritzar el local i trobar la manera de fer compatible l’existència d’aquests locals musicals amb el descans de la gent.
El Gerónimo és el més veterà de tots els veïns organitzats, té 81 anys i en fa cinquanta que viu al doctor Barraquer, 24. Afirma que els divendres i dissabtes a la nit, sobretot quan arriba el bon temps, no es pot estar a casa i reclama a l’Ajuntament i a la Guàrdia Urbana que actuïn, que obliguin al local a abaixar el volum.
En blau, situació dels blocs més afectats del Terraplè i Dr. Barraquer. En vermell es marca on està situat el Cèltic.
El Cèltic té autorització com a sala de festes i té permís per tancar a les 3 a.m les nits de divendres i dissabtes amb mitja hora de marge perquè es buidi el local, per tant, l’hora límit són les 3.30 a.m. excepte alguns períodes en què encara es pot tancar mitja hora més tard, segons estableix l'ordre de la Generalitat 358/2011. Pel que fa a la terrassa, objecte de crítiques del veïnatge perquè genera soroll i pels horaris de tancament, segons explica l’Ajuntament, no té la mateixa regulació d’una terrassa que està a la via pública, ja que està a l’interior d’un espai privat i l’horari d’obertura és el mateix que el del local del qual forma part.
Una altra de les queixes recurrents és que les molèsties continuen a l’horari de tancament del local, perquè quan surt la gent fa soroll i es queda a la via pública.
La Montse, presidenta de la comunitat del bloc del passeig del Terraplè, número 35, ha fet una instància a l’Ajuntament i una queixa als Mossos d’Esquadra per queixar-se del soroll del local però també dels crits, baralles i actes incívics que cometen les persones que es queden pel carrer després del tancament dels locals que hi hi ha al centre vila.
En el seu cas la situació es complica perquè treballa de nit i entra a la feina a les 3 de la matinada i les seves hores de descans es veuen alterades pel gruix de l’activitat nocturna al carrer Foment.
L'Ajuntament intervé i es farà una sonometria
Arran de tres queixes formals a l’Ajuntament, tres instàncies, el consistori ha transmès als titulars de l’activitat el malestar del veïnatge. Quan es dona una situació com aquesta, l’Ajuntament es posa en contacte amb la propietat del negoci perquè contracti a una empresa d’enginyeria acústia per fer una sonometria i perquè apliqui les mesures correctores si cal. En aquest cas, la propietat és qui ha de contactar amb empreses acreditades per la Generalitat per fer les mesures amb un sonòmetre. Són empreses EPCA (Entitat Protecció, Contaminació, Acústica) i Entitats col.laboradores de l'Administració, que fan un mesurament objectiu, realitzen els càlculs i amb la normativa en mà veuen si es compleix la norma. El mesurament es fa sempre al lloc des d’on es denuncia i en l’horari de funcionament de l’activitat, en una estança sensible, com el menjador o un dormitori. L’ajuntament fa d'intermediari i demana permís al veí perquè el tècnic pugui anar-hi de nit a mesurar des de dins de casa seva.
Jordi Pradell és el regidor d’Activitats i explica com ha actuat l’Ajuntament davant d’aquestes queixes
Segons ha explicat l’Ajuntament, el titular de l’activitat ha estat obert en tot moment en trobar una solució i s’ha acordat fer la prova de sonometria per comprovar si es supera el límit de decibels. Sergi Gil, propietari del Cèltic
I ha afegit que baixaran els decibels tot el que calgui si continuen les molèsties. Segons explica Gil, cada any fan una sonometria a l’hivern i una altra a l’estiu. A més, arran de les queixes de veïns que van tenir fa uns anys van canviar l’estructura del local i van treure la música que tenien a la terrassa d’estiu. També explica que van ser dels primers, ara fa deu anys, a tenir un limitador que de manera automàtica fa que baixi la música si es passa de decibels. A més expliquen que tenen inspeccions trimestrals de Bombers i de Sanitat i també de forma periòdica tenen controls dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Civil.
Segons l’Ordenança reguladora del soroll i les vibracions, de l’Ajuntament de Molins de Rei, “l’activitat s’ha de portar a terme amb les portes i finestres tancades, ha de tenir les mesures esmorteïdores per tal de no superar els valors límit establerts i a més, les activitats recreatives han de disposar de doble porta amb molles de retorn i tancament hermètic, o altres sistemes equivalents que garanteixin en tot moment l’aïllament en façana en els moments d’entrada i sortida del públic”.
Interior del local
Tot i que els veïns consultats apunten a que les mesures no es compleixen i demanen que l’Ajuntament ho controli, des del consistori s’apunta que si no ha actuat fins ara és perquè no hi ha hagut queixes formals i no ha estat fins que han rebut les instàncies, que s’han posat en contacte amb la propietat per trobar una solució. I la solució passa per fer una prova de sonometria amb una empresa acreditada a casa d’un dels veïns, si bé, encara no s’ha confirmat si es farà també a les altres vivendes.
Un altre comentari recurrent, a banda del volum de la música del local, són les molèsties pel soroll que hi ha al carrer després de la sortida dels bars i locals d’oci nocturn.
El Narcís, és veí de l’avinguda de Caldes 32 i és secretari de l’AVV del Centre Vila, que com a entitat dona suport al veïnatge en les seves reividicacions, considera que de nit, sobretot a la matinada, quan surten dels locals i continuen la festa al carrer, ha suposat un perjudici pel veïnatge de la zona del passeig del Terraplè, carrers Foment, Molí, plaça de la Llibertat i avinguda de Caldes
La Guàrdia Urbana té dispositius especials de cap de setmana i a la it hi a tres patrulles que recorre la zona de locals d’oci noturn, especialment en horaris de tancament i es centren en zones on han tingut queixes com a la discoteca Be Disco o actuacions puntuals en altres punts, però en concret del carrer Foment, on hi ha el Cèltic, asseguren que no hi ha queixes, ni trucades i no els consten conflictes a la zona. Miguel Zaragoza és el regidor de Seguretat Ciutadana
Des de la Guàrdia Urbana s’insisteix a dir que quan hi hagi molèsties i es vulguin manifestar queixes, s’han de fer públiques, amb trucades a la guàrdia urbana o mitjançant un text escrit, per instància.
La convivència entre el dret al descans i poder mantenir una activitat econòmica d’oci nocturn no sempre és fàcil i menys quan el lleure es desenvolupa al centre d’una població. Fer-les compatibles i complir les normes bàsiques de convivència hauria de ser possible. El cas que s’ha explicat en aquest reportatge no és un fet aïllat, ja que al llarg dels anys i també en l’actualitat, es reiteren les opinions que mostrarien que l’oci nocturn en locals propers a habitatges i el descans dels veïns no són una bona combinació.
El Jordi, veí, del carrer Doctor Barraquer considera que hi ha una degradació a la zona i resumeix així la situació que s’està vivint
A les properes setmanes es farà la sonometria per comprovar si el volum de la música, si els decibels que emet el local sobrepassen o no la normativa. Si es superés el límit establert, la propietat del negoci haurà de fer una actuació amb mesures per corregir la situació. L’ajuntament explica que si es passa la prova i surt dins la normativa, però continuen les queixes veïnals es faria una segona sonometria. Els responsables del Cèltic, per la seva banda, afirmen que estan disposats a solucionar el problema per evitar les molèsties veinals.