22 de Novembre de 2023 a les 13:57
Un veí s’ha queixat a l'Ajuntament per les molèsties que li provoca la música i que serveix per marcar l’inici i final de les classes i la sortida i entrada i al pati, i davant el requeriment del consistori, la Generalitat li ha demanat a l’escola que cessi l’emissió de música.
L’escola, igual com la majoria de centres educatius fa sonar música per marcar les entrades i les sortides al centre, a les 9 i a les 12.30 i a les 15 i les 16.30, i també per la sortida al pati i retorn a les aules, a les 10.30 i a les 11h. Segons expliquen des de l’escola, quan van rebre un avís de l’Ajuntament al mes de setembre, arran de la queixa del veí, van reduir fins a dos minuts cada emissió (abans sonava uns quatre minuts) i van abaixar el volum. Un temps després, l'Ajuntament va tornar a avisar-los perquè havien tornat a rebre la queixa i el centre va explicar les mesures que havien adoptart i van demanar que anessin a l'escola per veure o comprovar què estaven fent malament. La següent comunicació de la regidoria d’Educació va ser el 8 de novembre i s’explicava que havien enviat un requeriment al Departament d’Ensenyament de la Generalitat, per la queixa, en el qual s’avisava que, com a titular de l’edifici, la Generaliat havia de complir la normativa de Sorolls i Vibracions, i de Convivència Vilatana i els advertien que l'incompliment podria suposar sancions d’entre 9.000 euros i 300.000 euros.
Com a conseqüència, ahir dimarts 20 de novembre, l’escola va rebre un requeriment de la Generalitat dient que han de cessar la música perquè han de complir amb la normativa. Eli Busquet, mestra del centre, afirma que des de l’escola es desconeix quina normativa estan infringint, han demanat que es faci un mesurament, una valoració acústica per veure si s’incompleix amb els límits de decibels que marca l'ordenança i que, si cal, l’escola assumirà i farà les mesures que toquin.
Des del Castell Ciuró consideren que l'Ajuntament hauria d’haver pres mesures per veure si superaven el límit de decibels, abans d’avisar a la Generalitat. Lamenten que no hi ha hagut cap tipus de col.laboració amb el Consistori i asseguren que des de l’escola sempre han demanat que anessin a veure la situació i es localitzés l’altaveu que molesta al veí per poder arreglar la situació. La solució, de moment, ha estat treure la música i tornar a posar el so d’alarma que es feia servir fa dècades, quan encara era escola Ramon y Cajal, un canvi sonor que des de del centre creuen que no és el més adient.
L’escola voldria saber exactament quin és el problema, quina normativa estan incomplint i on està situada la casa del veí a qui molesta la música per poder aplicar mesures correctores, com abaixar el volum de l’altaveu més proper a l’habitatge o moure'l perquè no molesti el so.
La mestra de l’escola, Elisabet busquet, ens ha explicat la situació amb què s’han trobat
Tot i que l’escola va rebre un correu del negociat d'Ensenyament de l'Ajuntament el passat 8 de novembre dient que havien fet un requeriment a la Generalitat explicant la queixa del veïnatge i informant que, com a titular de l'escola, que ha de complir la normativa, l'alcalde, Xavi Paz, ha dit aquest matí que se’n va assabentar ahir dia 21 a través de Twitter i que ara s’ha de veure com se soluciona. Ha reconegut que li molesta la poca coordinació que hi ha hagut entre els diferents agents implicats.
Des de l’escola reiteren que no saben què incompleixen, no se’ls ha donat dades, no s’han fet mesuraments de decibels o no els hi consta i, per tant, no saben què han de corregir: els falta d'informació i recorden que expedient va iniciar-lo l’Ajuntament arran d’una queixa d’un veí i la va enviar a la Generalitat i aquesta ha decidit demanar a l’escola que cessi la música.