8 de Abril de 2016 a les 12:12
Els grups municipals amb qui hem parlat consideren una mesura política que s’investigui el suport de la majoria del ple a a la declaració independentista del Parlament
L’Audiència Nacional ha demanat a l’Ajuntament de Molins de Rei la documentació sobre la moció de suport a la resolució del Parlament de Catalunya, en la qual “declarava l’inici del procés de creació d’un estat català independent en forma de república”. Des de llavors, 280 ajuntaments de tot el país han mostrat el seu suport institucional a la decisió mitjançant l’aprovació d’una moció. En el cas de Molins de Rei, la moció es va aprovar en la sessió plenària del 26 de novembre de 2015 amb 14 vots favor i 6 en contra. Van votar-hi a favor els regidors de CDC, CUP i ERC i un regidor PSC; hi va haver 4 vots en contra de la resta de regidors del PSC, un de Molins Camina i un d’Iniciativa per Molins de Rei; el regidor de Ciutadans, Francisco García, ara regidor no adscrit, sense partit que el representi, va sortir de la sala i no va debatre ni votar el punt.
Reaccions coincidents de la majoria dels partits
L’alcalde Joan R. Casals ha explicat que el consistori ja ha lliurat als Mossos d’Esquadra la informació l’ordre del dia del ple, el certificat de la sessió i la gravació. L’alcalde ho considera una mesura política i afirma que “és una pressió política. Des del punt de vista legal, l’Audiència podria determinar si hi ha algun delicte de sedició, que malauradament s’inclou al Codi Penal” i conclou que “estem en un temps en què els tribunals fan pressions polítiques o interpretacions polítiques de les lleis”.
La CUP ha lamentat que s’hagi respost amb tanta celeritat i recorda que la seva aposta és la de desobeir les institucions espanyoles. El portaveu Roger Castillo explica que hagués volgut “una estratègia conjunta, una trobada entre els partits polítics que vam votar a favor i veure si cal respondre aquest requeriment. Nosaltres som un partit que desobeïm les institucions espanyoles, especialment el Tribunal Constitucional”.
Unitat d’acció és el que es reclama des d’ERC. El regidor Eduard Suàrez diu que “Hem d’actuar de forma conjunta, no partint de retrets sinó d’un consens, i veurem què s'ha de fer a partir d’ara. Demanarem unitat d’acció en aquest tema. Cada cosa que passi en relació a la moció de suport al 9N els regidors d’ERC estaran al costat de l’alcalde, sempre que ho demani”.
Miguel Zaragoza, del PSC i regidor del govern, va votar en contra de la moció, però considera “surrealista, no té sentit. És patètic que estiguem debatent que l’Audiència Nacional investigui l’Ajuntament per aprovar una moció, crec que no toca”.
I Anna Aroca, portaveu de Molins Camina explica que “no entenc què ha de demanar l’Audiència Nacional sobre un tema que no és competència de l’Ajuntament. Només s’expressa una opinió de la majoria dels regidors. L’Audiència està investigant directament sobre el dret a la llibertat d’expressió”.
foto de portada: viumolinsderei.com