8 de Setembre de 2017 a les 11:24
Joan Ramon Casals, alcalde de Molins de Rei i diputat de Junts pel Sí, ha fet públic una vegada més el seu suport i el de l’Ajuntament al procés cap a la independencia i a la llei del referèndum aprovada aquesta setmana pel Parlament de Catalunya, i suspesa cautelarment pel Tribunal Constitucional. L’alcalde ha signat un decret donant suport polític a la consulta i mostrant la disposició del consistori a col•laborar amb el que sigui necessari. També ha anunciat a la Generalitat que cedirà els 9 col•legis electorals habituals per la votació de l’1 d’octubre i que són: escoles La Sínia, El Palau, Estel, Alzina, Pont de la Cadena, Centre Comunitari Pont de la Cadena, Casal Cívic de la Riera Bonet, antic CAP i escola de Formació d’Adults) per la votació de l’1 d’octubre. El seu soci de govern, el PSC, ha emès un comunicat aquesta setmana El seu soci de govern, el psc, ha dit aquesta setmana on afirmen que que consideren irresponsable saltar-se la legaliat en el procés del referéndum i reclamen que el govern de la generalitat no derivi responsabilitats als ajuntaments. Li demana a l’alcalde que “no posi en risc la institució i la situación legal de cap funcionari de l’Ajuntament” i afegeixen que consideren “poc adequat que druant l’11 de setembre, el discurs institucional s’hagi semblat més a un acte de partit que a una intervenció en la qual tots els molinencs s’hagin sentit representats”. Finalment avancen que cap dels regidors socialistes “prendran part en cap actuació il.legal, que no tingui cap validesa ni garantia democràtica”.
No és la primera vegada que l’Ajuntament dóna suport explícit al procés. Des de fa 5 anys, els tributs estatals (IRPF i IVA) que recapta l’Ajuntament i que haurien d’anar a la Agencia Tributaria es transfereixen a l’Agència Tributària Catalana. L’import anual d’aquests impostos és d’1 milió d’euros. A més, la vila és membre fundador i un dels impulsors de l’Associació de Municipis per la Independència, que es va crear a Vic el desembre de 2011. I, per altra banda, el novembre del 2015 el ple va aprovar una moció de suport a la declaració del 9N que va fer el Parlament i que declarava “l’inici del procés de creació d’un estat català independent en forma de república”.
Decret d'alcaldia que dóna suport al referèndum
Suport d’una part d’ICV i el PSC
Aquesta setmana també s’ha fet públic que una setantena d'ex alcaldes, ex regidors i regidors del Baix Llobregat, del PSC i d’ICV, han signat un manifest que fa una crida a participar l’1-O i que reclama el dret a votar dels catalans. També es demana als ajuntaments que hi col•laborin. Entre els ex alcaldes hi ha Josep Janés, alcalde de la vila durant els anys 1991-2002 amb la coalició Iniciativa i Esquerra (IiE). També ha donat suport al manifest Antònia Castellana (PSUC) que va ser alcaldessa del 1979 al 1987, i posteriorment regidora d’IiE, del 1991 al 1999.
El manifest, després de repassar la situació política que ha viscut Catalunya els últims 10 anys, acaba mostrant-se favorable a la realització del referèndum i conclou que “Tot i que no tots compartim en la seva totalitat el full de ruta del govern català, entenem que ja és hora que la ciutadania prengui la paraula i que l’única via real perquè els catalans i les catalanes prenguin la paraula és el referèndum anunciat pel dia 1 d’octubre, vista la impossibilitat de pactar-lo amb l’estat espanyol a curt o mitjà termini. Igualment ens neguem a acceptar que els ajuntaments, que són i han de ser les administracions més properes a la ciutadania, no facilitin el pronunciament de les persones censades en el seu municipi, amb ple respecte per les diverses opcions. No podem fer valdre els nostres dubtes com a excuses per a l’abstenció. Per aquesta raó cridem tothom, voti que si o voti que no, a participar en el referèndum plantejat per al pròxim 1 d’octubre”.