Resuming podcast

16 de Octubre de 2017 a les 13:49

L’Ajuntament construirà la nova residència d’avis

Compartir

Escolta la notícia

A finals d’aquest any 2017, el consistori iniciarà els tràmits per construir l’edifici de la llar d’avis, que entraria en funcionament el 2019 amb 75 places públiques, les 25 actuals i 50 més que pagarà la Generalitat. L’alcalde, Joan R. Casals, ho ha anunciat aquest matí a Ràdio Molins de Rei i ha reconegut que s’ha d’acabar de tancar l’acord amb la Generalitat i de concretar els compromisos amb la PARM (Plataforma Afectats Residència Molins). La novetat és que la Generalitat es compromet a finançar un mínim 50 places concertades, i a adjudicar-les quan estigui feta la residència. L’alcalde ha explicat que “quan estigui acabada la residència el 2019, la Generalitat es compromet a finançar fins a 50 places públiques. Això permetrà posar en marxa la residència i finançar-la”. La nova residència es construirà a un terreny d’uns 4.000m2 d’equipaments públics, que hi ha darrera de l’actual Centre d’Atenció Primària. En total seran 75 places, 50 més de les actuals, però lluny de les que es necessitarien per la demanda que hi ha ara mateix, amb una llista d’espera de 120 persones. Les places que hi ha actualment a la Llar d’Avis Dr. Josep Mestre es traslladaran al nou edifici.
Queden encara alguns temes centrals sense definir, oberts, i que s’han de debatre encara i que són: el model de gestió i el finançament. La gestió pot ser directa o indirecta, i en aquest últim cas s’avança que podria ser a través a través d’operadors, empreses, entitats de la vila o de consorcis públics on hi formi part l’ajuntament.
I pel que fa al finançament de l’edifici de la nova residència, el govern municipal creu que s’ha de fer preferentment per finançament directe o per finançament diferit, pendent de fer el debat amb la resta de forces polítiques. No es concreta què és finançament diferit ni tampoc qui serà l’encarregat de fer el manteniment de l’equipament un cop es posi en marxa.


Deu anys d’espera
Finalment, serà el consistori molinenc qui haurà d’assumir l’obra per construir el nou equipament, que fa deu anys que s’havia de tirar endavant. Durant aquest temps hi ha hagut diferents escenaris sobre la taula. Primer havia de ser la Generalitat qui construís una residència assistida i centre de dia per a persones grans, en aquest solar dela Granja, que l’ajuntament va cedir a l’octubre de 2007. Llavors es va preveure que entrés en funcionament a principis del 2010 i que tripliqués l’oferta de places residencials de l’actual Llar d’Avis. Però el maig de l’any passat l’ajuntament va explicar que la Generalitat no tenia la intenció de construir la nova llar d’avis. Considera que amb el total de places que oferten les poblacions de l’entorn, en concret, Corbera de Llobregat, Castelldefels i Sant Cugat del Vallès, ja n’hi ha prou per absorvir la demanda de la zona. Davant de la nova situació l’ajuntament va dir que exploraria altres possibilitats, que finalment han acabat amb la decisió d’assumir l’obra i esperar les 50 places concertades per la Generalitat.

La PARM: la pressió ciutadana per aconseguir la residència
La Plataforma va crear-se, ara fa un any i mig, per reclamar la construcció de la nova residència i va interpel•lar directament a tots els grups municipals per tal que es mobilitzessin a favor de la construcció de la llar d’avis. Argumentaven que amb l’actual llar d’avis Dr. Josep Mestre, amb 25 places residencials i 10 de centre de dia, no és suficient per acollir la demanada real que hi ha i que per això, molts avis de la vila s’han vist obligats a anar a viure a residències fora de la vila, a poblacions de l’entorn, amb el desarrelament que això suposa, amb la seva població i el seu entorn familiar i social. Des de la PARM expliquen que són una quarantena de famílies que tenen els seus avis en residències fora de la vila.
Han recollit 5.000 firmes i també tenen el suport de més d’una quarantena d’establiments i entitats que han mostrat el suport a la campanya. I mantenen la seva presència pública al carrer (van fer acte de presència al ple de dijous 5 d’octubre, per exemple). Volen deixar clar que continuen treballant i que la nova llar d’avis és un tema pendent des 2006. També van ser crítics amb el govern municipal quan fa unes setmanes van presentar el Pla d’Equipaments 2017-2027 i no s’hi preveia la construcció d’una residència geriàtrica. Al document resum del Pla, s’hi preveu invertir un milió d’euros a partir del 2027 per reconvertir l’actual Llar d’Avis Municipal Doctor Josep Mestre. Ara, si s’acompleixen els acords, la previsió quedaria desfassada.