Resuming podcast

7 de Novembre de 2017 a les 14:05

L’ajuntament aprova el Pla Especial de Protecció del Patrimoni

Compartir

El govern ha fet l’aprovació inicial, ara hi ha un període de 60 dies per fer-hi al•legacions, que contempla diferents nivells de protecció per finques, immobles, masies i façanes de cases i edificis de la vila i unitats arqueològiques de Collserola. La intenció de l’ajuntament és incentivar als propietaris a rehabilitar i conservar-ho.

Feia anys que s’intentava protegir el patrimoni i s’havia començat a elaborar un catàleg, per tal que estigués descrit i quedés clar què cal protegir i preservar del patrimoni arquitectònic, però fins ara, no s'havia aprovat. El primer precatàleg data de mitjan dels anys 90, es va ampliar el 2013, però no es va acabar d’aprova. al calaix. Hi ha un precatàleg amb més de 300 llocs a protegir, dividit entre les masies que hi ha i la resta del terme municipal. Ara s’ha fet un pas definitiu i s’ha elaborat el Pla Especial de Patrimoni Històric i Arquitectònic de Molins de Rei, que ha elaborat una comissió formada per representants de tots els grups municipals, tècnics de l’ajuntament, un representant del Col.legi d’Arquitectes, un de la Generalitat i també d’entitats vinculades a la protecció del patrimoni de la vila, bàsicament de l’Associació d’Amics del Museu.

L’alcalde i regidor d’Urbanisme, Joan R. Casals, ha dit que “hem buscat l’equilibri dels drets urbanístics dels propietaris amb el dret a mantener el patrimoni. Volem donar incentius per tal que es mantingui i conservi aquest patrimoni”. En aquest sentit, ha afegit que “la majoria d’edificis que tenen una protecció integral o en un grau més alt són municipals i alguns dels privats, potser només han de mantener la façana. Donarem compensacions com per exemple que als baixos no hi hagi d’haver locals comercials, sinó que s’hi puguin fer habitatges; rebaixes a l’IBI, a l’impost d’obres o al de plusvàlua. A més, l’ajuntament dedicarà un mínim de 50.000 euros anuals en subvencions per fer rehabilitacions”.

 

Alçat de l'illa pl. Pompeu Fabra, c. Ponent i c. R. Casanova amb elements a protegir.


Patrimoni protegit
En concret el pla contempla 177 edificis, 34 unitats arqueològiques situades a Collserola, 300 façanes d’immobles que permetran mantenir l’estètica del carrer, i també es preveu aplicar la “paleta de colors” que suposarà establir els colors què es poden fer servir, per mantenir l’estètica.
S’estableixen cinc nivells de protecció: el nivel 1, integral de tota la finca; el nivells 2 i 3 suposen protegir la façana o una part d’aquesta; el 4 estableix mantenir l’estètica d’una part de la façana o altres elements arquitectònics; i finalment el nivel 5 només exigeix manteir la documentació escrita dels elements històrics.
Pel que fa a les façanes i l’estètica dels carrers es protegiran els que hi ha al c. Major núms 2-52; pl. de la Creu, -17; illa de la pl. Pompeu Fabra; c. Ponent, c. R. Casanova; ps. Pi i Margall, 2-56. Hi ha 15 edificis i 11 masies declarades Bé Cultural d’Interès Local que són, entre d’altres, el Mercat Municipal, la Federació Obrera, les cases del c. Carril núms 34-42, el Foment CiA, la fàbrica del Molí Ferrer i Mora, Can Tintorer, Can Bofill-Mas de la Mata i Can Capellans.

Suspensió de llicències, amb matissos

L’ajuntament va aprovar fa un any una suspensió de llicències per protegir el patrimoni fins a l’aprovació d’aquest Pla Especial de patrimoni històric i arquitectònic. La suspensió es manté fins el noviembre del 2018, però les finques que compleixin el PGM i el Pla Especial podran fer obres de millora i per tant en aquests casos quedaría aixecada, però només per fer-hi projectes de millora i conservació. Es preveu que d’aquí a un any, ja estigui aprovat de forma definitiva. Quan el Pla estigui publicat al BOP l'ajuntament el publicarà al seu web.
L’ajuntament ha intentat que tots els propietaris mantinguin els drets urbanístics, però segons ha reconegur l’alcalde, tot i així, “hi ha una limitació d’usos i drets dels propietaris, però es compensarà”.