Resuming podcast

10 de Setembre de 2018 a les 14:14

La instal•lació d’un crematori a la vila provoca el rebuig dels veïns i de l’Ajuntament

Compartir

Ningú vol un crematori a prop de casa. Igual com ja ha passat a d’altres poblacions, ara Molins de Rei es debat sobre com es pot evitar que l’empresa Mémora, que gestiona el servei del tanatori, instal•li una incineradora de cadàvers, en una zona molt propera a habitatges.

L’empresa Memora ha fet una sol•licitud per construir un crematori al tanatori. En concret el passat 3 d’agost es va demanar la llicència ambiental a l’ajuntament per poder tirar-ho endavant. El consistori va fer públic l’edicte i va informar als veïns. A partir d’aquí, el veïnatge a través de l’AVV de La Pau-Riera Nova ha mostrat la seva oposició frontal. Grups ecologistes, com el CEPA, consideren igual que els veïns i el consistori, que un crematori ha d’estar allunyat dels habitatges i que és una font de contaminació atmosfèrica.

Els forns se situarien al soterrani del Tanatori

El projecte

En concret, memora vol construir, al soterrani del tanatori, dos forns crematoris amb la previsió és que es facin 2.800 incineracions a l’any, 1.400 per forn. A la vila ara mateix hi ha unes 180 incineracions a l’any, per tant, el crematori donaria servei a tota la comarca. L’horari d’obertura seria de 8 del matí a 10 de la nit, de dilluns a diumenge i suposarà una inversió de gairebé 236.000 euros per l’empresa. Segons el projecte que ha presentat l’empresa, la sala de forns crematoris té una superfície de 143 m2 i se situarà al soterrani on també hi haurà altres sales i espais, en total la zona subterrània ocupa 1.600m2. Segons aquest projecte “els gasos de combustió surten per xemeneies habilitades amb la prèvia filtració de gasos per evitar els efectes sobre el medi ambient”. Segons els plànols, les xemeneies tindrien uns 12 metres. També es preveu que “els gasos abans de sortir a l’atmosfera siguin tractats per aconseguir la separació de partícules i eliminar qualsevol tipus de fums i olors”.

Oposició veïnal

Els veïns no volen tenir un crematori al costat de casa, per les emissions contaminants, els fums i les olors que pensen que poden provocar les incineracions de cadàvers. Pensen que la concessió que es va fer fa 13 anys no pot hipotecar la salut dels vilatans i afegeixen que a més, no és un servei obligatori per un ajuntament. Per tot això, li demanen al govern que anul•li del contracte amb mèmora la creació de la incineradora, encara que això suposi indemnitzar l’empresa.

Àlex Herrero, president de l’AVV La Pau-Riera Nova assegura que la xemeneia que surt del crematori està a menys de 10 metres de quatre habitatges, que estan a tocar. És cert que s’emeten diòxids, es crema mercuri, i la contaminació hi és. Per molts filtres que posin sempre soritrà el fum que farà olor i partícules que seran incontrolables. Estem farts de contaminació”. A més, lamenten que durant el període d’al•legacions no han pogut consultar tot l’expedient on s’explica amb detalls tot el projecte. Arran d’aquesta queixa, l’ajuntament ha accedit a que es pugui consultar íntegrament i que es puguin fer còpies del document. A més, ha tornat a allargar, dues setmanes més el període d’al•legacions per tal que tothom qui ho vulgui pugui consultar tot el projecte.

Una font de contaminació

I els ecologistes són contraris a qualsevol tipus d’incineració de residus pq té riscos ambientals i per la salut: s’emeten gasos i partícules nocives. Segons el CEPA (Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius) “els crematoris són una font important d’emissions de mercuri, metalls pesants, dioxines, entre d’altres” Mercè Girona, del CEPA afirma que “s’han fet alguns estudis on s’analitzen les emissions d’aquests compostos i hi ha mercuri, dioxines, forans i altres substàncies i passem molt per sobre dels límits. Això encara ens fa tremolar més. Pensem que l’ajuntament hauria d’adoptar una mesura preventiva i de precaució i dir que, ja que hi ha un crematori a Roques Blanques, no cal col•locar aquesta nova infrastructura al costat dels habitatges”. A més recorden que el municipi està inclòs a la zona de protecció especial per contaminació atmosfèrica. Per això creuen que una incineradora s’hauria de construir allunyat del nucli urbà i en última instància creuen que s’ha de treballar per altres alternatives i substituir els crematoris per instal•lacions ecològiques.

En termes de contaminació atmosfèrica i emissió de substàncies residuals, la incineració de cadàvers humans no està regulada a Catalunya ni a l’Estat espanyol. La llei espanyola d’ “Activitats potencialment contaminants de l’atmosfera” fa un llistat d’activitats potencialment contaminants entre les quals hi ha la “cremació: incineració de cadàvers humans o restes d’exhumació”, que s’inclou en un grup d’activitats que estan subjectes a uns requisits de control d’emissions no tant exigents com altres activitats”.

 

 

"Poc marge de maniobra" de l'Ajuntament

L’ajuntament assegura que té poc marge de maniobra, ja que el crematori s’inclou al contracte que es va fer amb Memora el 2003 i a més qui té l’última paraula a l’hora de donar llicència és l’AMB. Tot i així els veïns pensen que l’Ajuntament hi pot fer més, podria anul•lar la clàusula on es diu que es podrà fer un crematori, tot i que això suposés pagar una indemnització, i que qui té l’ultima paraula asseguren és l’ajuntament. De fet, la llei espanyola de “qualitat de l’aire i protecció de l’atmosfera” diu que la “potestat per fixar els límits d’emissió per als gasos i substàncies produïdes pels forns crematoris, queda en mans dels ajuntaments a l’hora d’atorgar les llicències corresponents”. Els veïns no creuen que l’informe que ha fet l’AMB sigui vinculant, ja que està sotmès, diuen, a la llicència ambiental que ha de donar l’Ajuntament. En un comunicat afegeixen que “sembla que l’actual govern no veuria amb mals ulls un forn crematori més petit, la qual cosa també rebutjaríem”.

L’alcalde Joan Ramon Casals, ha resumit els tres motius pels quals no estan d’acord amb el crematori: “és un projecte desproporcionat i no té res a veure amb les necessitats de la vila i s’estaria fent unnegoci que va més enllà de la vila, a més està a menys de 500 metres de les cases, i a més Molins de Rei està en zona de contaminació i el forn, en major o menor mesura, segur que la incrementaria”.

La CUP, membre del govern, ha fet un comunicat dient que l’externalització d’un servei suposa una pèrdua de control per part de l’Ajuntament i que aquesta concessió es va fer per 49 anys. També pensen que ubicar el crematori a prop d’habitatges és un error. Tot i així reconeixen que no es pot assegurar que s’aturi el projecte, ja que asseguren que l’AMB és qui té l’última paraula. També afegeixen que cal prendre mesures per reduir la contaminació i especifiquen que “un crematori és una font emissora més, però molt reduïda en comparació a les emissions produïdes pel transport privat i públic, la indústria i fins i tot les emissions domèstiques.

Molins Camina també en la mateixa línia s’hi oposa per la proximitat a les cases i perquè suposa la privatització d’un servei públic.
Iniciativa ha ofert al govern col•laborar per evitar que s’hi instal•li el crematori i consideren que amb aquest projecte fet realitat es trencaria l’equilibri econòmic i afavoriria el concessionari, memora, que pensen que obtindrien molts beneficis de les incineracions. Iniciativa creu que el govern ha d’explorar totes les vies per evitar-ho i proposen fer un rescat parcial de la concessió amb aquest argument de trencament de l’equilibri econòmic.

El projecte d'instal.lació d'un crematori està encara en període d'al·legacions i es pot consultar al web de l'Ajuntament.