19 de Juliol de 2018 a les 7:36
A la vila hi ha 60 places lliures perquè persones que tenen una discapacitat hi puguin aparcar. Recentment se n'ha pintat tres més. Tot i així, se'n demanen més i que no hi hagi infraccions a l'hora d'estacionar-hi.
L’Ajuntament ha creat noves places d’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda al centre vila. Dani Andreu, president de Gueopic, ha reclamat al consistori que es pintin nous llocs per poder aparcar els vehicles amb persones que tenen alguna discapacitat, ja que considera que n’hi ha poques al municipi, especialment al centre vila. Davant d’aquesta petició se n’ha pintat tres, una a la pl. Pompeu Fabra, una altra al c. Pere Calders, i una al pg del Terraplè, a l’alçada de la rambla de la Granja. Ara mateix hi ha unes 60 places lliures i 60 places més assignades a una matrícula.
A partir d’aquesta demanda hem volgut saber quins són els criteris a l’hora de fixar quantes places hi ha i on es pinten, també les necessitats dels usuaris i si hi ha infraccions a l’hora de fer servir aquests llocs per aparcar. Dani Andreu, és pare d’un nen amb autisme que té la targeta d’aparcament per persones amb discapacitat. La duu al seu vehicle, ja que és ell qui porta al seu fill a diferents llocs i necessita poder aparcar a prop d’on va, per les necessitats del seu fill. A més, aclareix que no sempre ha d’anar amb el seu fill dins del cotxe, perquè es pot donar el cas que el vagi a dur o a recollir d’algun lloc. Considera que hi ha manca de places en alguns indrets de la vila, i per aquest motiu va fer la demanda a l’ajuntament. Dani Andreu recorda que “les zones de minusvàlids que hi ha estan molt apartades del centre vila i una persona que ha d’anar a l’Ajuntament, a comprar, o a fer un encàrrec al centre, no pot deixar el cotxe en cap d’aquestes places reservades, perquè no n’hi ha. Per tant, jo vaig demanar a l’Ajuntament que es posessin més places per discapacitats”.
A la pl. Pompeu Fabra s'hi ha col·locat un nou espai d'aparcament.
Qui pot aparcar en aquestes places per persones amb discapacitat?
Només hi poden aparcar els conductors que tenen la targeta d’estacionament i que atorga la Generalitat a partir d’un barem de mobilitat. L’element principal que es té en compte és que siguin persones que no es poden valdre per si mateixes, per una disminució física o psíquica. La targeta pot ser pel conductor, si té més de 18 anys i una discapacitat reconeguda igual o superior al 33%, o també pot ser una targeta per algú que no sigui el conductor que superi el barem de mobilitat. Amb aquest distintiu els vehicles es poden aturar o estacionar a qualsevol lloc de la via pública, sempre que no impedeixi la circulació d’altres vehicles o de vianants. Ara mateix, amb les darreres dades, que són del 2009, l’Ajuntament té tramitades unes 300 targetes. En cas que no hi hagi cap plaça lliure per discapacitats, també poden aparcar gratuïtament a la zona blava, verda, taronja i de càrrega i descàrrega, en aquest últim cas, el temps mínim imprescindible.
La regidora de mobilitat, Sílvia Guillén, explica el criteri a l’hora de decidir si s’habiliten aquestes places: “l’Ajuntament intenta que cada vegada que crea una zona d’aparcament, que hi hagi places destinades a persones amb mobilitat reduïda. Si hi ha alguna persona que ho necessita, si hi ha una demanda, estudiem el cas i sempre mirem de trobar una plaça. Intentem ubicar-la on hi ha concentració d’aparcaments, no en un carrer amb poques places, sinó a llocs on hi ha bosses d’aparcament, com la pl. de la Llibertat o la pl. dels Països Catalans”. També ha afegit que s’està elaborant el Pla Inclusiu de Vila i en aquest pla també es detectaran les necessitats de les persones amb diferents discapacitats, i si veuen que hi ha necessitat de crear més places d’aparcament per ells, també s’estudiarà.
Dani Andreu assegura que les places per aparcar són poques i que per això han de fer servir altres espais, com la zona blava o la càrrega i descàrrega. També recorda que les places destinades a discapacitats són llocs per deixar-hi el cotxe per anar a fer alguna gestió, per un temps curt, no són llocs per deixar-hi el vehicle tot el dia.
A més d’aquestes places lliures també n’hi ha d’assignades a una persona concreta, a una matrícula. En aquest cas, per poder tenir la plaça en propietat s’han de reunir un seguit de requisits, com per exemple no tenir una plaça de pàrquing en propietat, pagar l’ impost circulació a la vila o estar empadronat. En aquest cas s’han de pagar 200 euros, per assumir la despesa de la pintura, la senyalització i el manteniment. Aquests usuaris han d’informar a l’ajuntament si hi ha canvi de domicili o si hi ha la defunció del titular, però com sovint això no es comunica i per això, l’Ajuntament revisa un cop a l’any el padró per comprovar que aquestes places d’aparcament amb un titular, són vigents.
Plaça amb matrícula assignada, al c. Molí.
Les infraccions
Un altre front obert és que hi ha conductors que hi aparquen sense tenir la targeta. La Guàrdia Urbana pot sancionar amb multes de fins a 200 euros per estacionar a la zona que està senyalitzada per a ús exclusiu de minusvàlids. Segons les dades de la policia local el 2016 hi va haver una desena de multes, el 2017 unes quinze i en el que portem del 2018, ja se n’ha posat quinze, les mateixes que en tot l’any passat.
Els vehicles es denuncien per no tenir totalment visible la targeta mentre fan servir aquestes places, la zona blava o la càrrega i descàrrega; per tenir la targeta caducada o perquè no era l’original, sinó una fotocòpia. També es dona el cas de persones, sense la targeta, que veuen lliures aquestes places hi aparquen. La Guàrdia Urbana explica que també hi ha conductors amb targeta de minusvàlids, però que ocupen una plaça de forma permanent, com si fos el seu lloc fix d’aparcament, quan aquestes places són de rotació.