26 de Febrer de 2021 a les 13:13
Reclamen que els joves de secundària també puguin tornar i que el lleure infantil i juvenil sigui declarat un servei essencial.
Des d’aquest dilluns que estan permeses les activitats d’educació en el lleure infantil per infants d'educació primària. Es poden fer en espais tancats i a l’aire lliure amb grups de sis persones com a màxim i seguint totes les mesures de seguretat. L’aixecament de la restricció que ho prohibia s’ha celebrat entre les entitats de lleure com els esplais o els caus que des del desembre, com a mínim, no podien fer la seva activitat habitual, que acostuma a ser els dissabtes.
El passat setembre, després del confinament que va acabar el juny i del període vacacional d’estiu, la majoria d’esplais van començar l’activitat habitual, però es va veure aturada el novembre per noves mesures restrictives per la pandèmia. A finals de novembre hi van tornar, però després de les festes de Nadal, van tornar les limitacions i no van poder tornar-hi.
A la vila hi ha quatre entitats de lleure infantil i juvenil i són l’Agrupa, el CAU, el MIB i l’esplai Spai. Hem parlat amb alguns dels seus responsables i ens han explicat la situació que han viscut i la nova etapa que s’obre ara.
Només els alumnes de primària poden tornar a l’esplai
L’esplai l’Agrupa per suplir les activitats presencials han fet algunes propostes telemàticament, però la motivació dels infants i dels monitors ha caigut. A més, l’activitat online contradiu els principis que fomenten com són el contacte directe amb les persones i amb la natura.
Ara, amb l'aixecament de la restricció que els afectaven, celebren que els infants de primària puguin tornar a l’esplai, però estan decebuts perquè els sembla que s’han establert dues categories de persones i no entenen per què els joves de secundària no poden fer activitats en el lleure, tot i que es garanteix es duen a terme amb el grup bombolla i les mesures de seguretat i higiene.
Ho ha explicat Marc Maré monitor de l’esplai, reivindica que els joves de secundària puguin també gaudir del lleure:
L'esplai l’Agrupa també reclama que el lleure infantil i juvenil sigui declarat com a essencial i que no es faci aquesta distinció entre infants en funció de l’edat. Ara mateix tenen uns 150 infants i joves i poder tornar, encara que no sigui amb tots ells, els suposa millorar la motivació per infants i dels monitors, recuperar els vincles que s’han vist trastocats i el contacte amb l’entorn. Tenen la seva seu al carrer Rafael Casanova, 26-28.
Joves de l'esplai l'Agrupa, durant una acampada, quan es podien fer sortides.
El CAU virtual no motiva
A l’Agrupament Escolta Jaume Vicens vives, el CAU, també tornarà a fer activitats que, especifiquen, seran a l’aire lliure, amb mascareta, grups reduÏts i amb activitats de poc contacte directe. Per ells poder tornar a fer “caus presencials” és una esperança, tant pels infants i joves com pels caps. Des de desembre que no podien fer res i això ha suposat una pèrdua de relació social entre ells i una pèrdua de la qualitat pedagògica, ja que al “cau virtual” no es pot fer el mateix. Pau Llopart, del CAU, destaca la recuperació de la relació personal i de l’esperit de l’agrupament
Tenen uns 80 infants i joves i ara una part podrà tornar a l’activitat presencial cosa que, reconeixen, suposa un canvi qualitatiu i implica molta més motivació. El CAU té el seu local al carrer Esperanto, passatge, 17G.
El contacte amb els companys i la natura, eix central del CAU.
Competició esportiva per començar
També el dissabte tornen a l’activitat la quinzena d’infants que té l’esplai SPAI un centre d’inspiració cristiana-evangèlica, tot i que té les seves portes obertes a tothom sense distinció de les creences de cada família.
Durant tot el període en què han estat tancats han mantingut el contacte amb els seus usuaris de forma telemàtica i des de principis de febrer que han estat treballant temes d’ecologia i sostenibilitat, en dues sales virtuals, una pels petits i una altra pels més grans.
Doncs ja aquest dissabte reprenen l’activitat tal i com la van deixar a la tardor, unes “Olimpíades de l’esplai”. Carme Heredia, coordinadora d'educació de l’església Evangèlica
Tenen la seva seu a l’església evangèlica, al carrer Joan Maragall, 6, on hi tenen tres sales, i les activitats, intenten sempre fer-les a l’aire lliure, al Parc de la Mariona o al pati de l’escola JM Madorell. L’esplai compta amb una quinzena d’usuaris.
Esplai Spai, durant una sortida.