15 de Febrer de 2018 a les 12:29
Aquest any hi haurà un canvi en el recorregut habitual del cercavila dels Tres Tombs, ja que els carros i cavalleries no faran la pujada del c. Pare Manyanet, des del c. Major, sinó que pujaran pel c. Verdaguer fins a la pl. Països Catalans i allà giraran per Pare Manyanet fins a l’església. L’ajuntament encara no ha confirmat quin serà el recorregut final, però han assegurat que ho faran públic els propers dies, després d’acabar de lligar-ho amb l’entitat i la Guàrdia Urbana. Aquest és el principal canvi de la celebració de la Festa de Sant Antoni Abat i ha estat una decisió que el govern municipal ha pres per evitar el patiment dels animals en aquest tram de pujada. El regidor de Medi Ambient, Josep Raventós, de la CUP, ha explicat que el debat és complex i difícil de trobar posicions comunes, perquè els animalistes voldrien eliminar la festa i l’associació dels Tres Tombs voldria deixar el recorregut tal i com estava. Però afegeix que cal buscar una solució intermitja i que “hi ha un punt de coincidència, i és que ningú vol que els animals pateixin i entenem que la pujada és un punt objectiu de patiment animal”.
Aquest serà el nou recorregut
El pacte del nou govern de CDC, CUP i ERC contempla com una de les prioritats de la nova regidoria de Medi Ambient vetllar pels drets dels animals en el marc de la festa dels Tres Tombs on s’intentaria prohibir la sobrecàrrega i evitar els trams de patiment i eliminar, com ja s’ha fet per la Fira de la Candelera, les passejades en poni, que es realitzaven al c. Foment i que també organitzava l’Associació dels Tres Tombs. L’acord de govern també estableix vetllar pels animals que hi ha en finques rurals i domèstiques. De fet, amb l’entrada de la CUP al govern s’ha incorporat el debat dels drets, protecció i alliberament animal que duien al seu programa electoral.
Jaume Monmany, responsable de l’entitat “Serás su Voz”, i qui durant anys ha estat denunciant i manifestant-se contra el maltractament animal en actes com la Mostra de Bestiar i les passejades en poni de la Fira i la festa dels Tres Tombs explica que “hi ha gent que no se n’adona que els animals estan patint, estan esclavitzats i estan sotmesos a un tipus de vida que no han triat. Un cavall neix lliure, no neix lligat a un carro a les espatlles. Hi ha estudis científics que demostren que hi ha un patiment”.
Aquest tram del c. Pare Manyanet es suprimirà del recorregut
L’Associació dels Tres Tombs en peu de guerra
La nova proposta de l’Ajuntament no ha estat ben rebuda per l’associació que organitza els Tres Tombs. En el programa de la festa d’enguany, que es celebrarà els dies 24 i 25 de febrer, l’entitat és molt reivindicativa. Han fet arribar a Ràdio Molins de Rei (RMR) un full encartat dins la revista, amb un article on expliquen que “ja ve d’anys ençà que se’ns acusa de no tractar com és degut els animals, però és fals” i asseguren que “per dins els carros van buits” i afegeixen que “si algú encara dubta, ens podem preguntar quants quilos pot portar un cavall de tir, i la resposta és que un cavall pot tirar el doble del seu pes, però, com haureu vist, la major part dels carros pesats són tirats per dos o més cavalls. Només cal fer una simple suma de forces i veureu com ho fan sense gaire esforç”. A l’editorial de la publicació l’associació explica, referint-se als animals que “quan l’enganxem a un carro no el maltractem, perquè abans l’hem entrenat a fer-ho (...) no es pot permetre confondre això amb un maltractament, perquè llavors és fer trampes. El problema ve quan troben en les autoritats una mena de complaença” i conclouen que “no sabem fins on arribarà el nostre esperit de supervivència per superar tants entrebancs, ja que és evident que un cop aconseguida una fita es buscarà la següent, fins a arribar al seu objectiu fina que és acabar amb la festa”.
En la mateixa línia es manifestava el portaveu del PSC, Xavi Paz, a RMR, i considera que “no és un debat que estiguem fent ni els grups polítics ni la societat. És una línia vermella que imposa un grup polític, i la resta de grups del govern claudiquen. Jo crec que falta rigor al dir que pateixen a la pujada, però no a la resta del recorregut. Em sembla un posicionament polític. És una tradició que s’ha mantingut durant anys i anys, no ha passat res i sempre s’ha viscut amb alegria, festa, tradició i cultura”.
Dissabte 24 de febrer es farà el cercavila amb els Grallers de Torrelles; a les 12 h es durà a terme el trasllat de la bandera als portadors d’enguany, que són els membres de la Comissió de Reis.
Diumenge 25 de febrer, a partir de les 9h, hi haurà un cercavila musical amb els banderers, que anirà fins a la rambla de la Granja, on es farà l’esmorzar de carreters. A les 11h es concentraran els carros i cavalleries i a les 12h, comença la passada dels Tres Tombs, que serà una desfilada pels carrers del centre vila fins arribar a l’església on es durà a terme la benedicció dels animals. A la tarda, a les 18h, concert i ball al Foment CiA.