Resuming podcast

18 de Octubre de 2022 a les 14:27

Conflicte de les treballadores de la neteja de l’Ajuntament

Compartir

Un dels sindicats denuncia que l’empresa ha expedientat a una treballadora per reclamar els seus drets laborals i la resta de sindicats es desmarquen de les mobilitzacions. 

Aquest matí hi ha hagut una concentració davant de l’Ajuntament. Una cinquantena de persones, principalment treballadores de la neteja i els seus representants sindicals de la CGT, s’han manifestat aquest  matí, a les 10h, amb una pancarta on reclamaven la implicació de l’Ajuntament en el que consideren una vulneració dels drets laborals de les treballadores de l’empresa Tècniques de Neteges, SL. Durant gairebé una hora i mitja han intentat cridar l’atenció de l’Ajuntament, fent sonar les botzines de forma insistent i continuada, que han aturat per llegir, en dues ocasions. un manifest. S’han acostat a la porta i en algun moment han intentat entrar a dins de l’ajuntament, però la Guàrdia Urbana els ho ha impedit. 

Concentració davant de l'Ajuntament

Amb la mobilització han volgut treure al carrer un conflicte laboral que hi ha a l’empresa, que és un servei externalitzat que té el consistori per fer la neteja dels equipaments municipals, com la Casa de la Vila, Ca n’Ametller, les escoles públiques, la seu de la Guàrdia Urbana, el poliesportiu o  l’Escola de Música. 

Tècniques de Neteges té un contracte amb l’Ajuntament des que la cooperativa Colim va tancar i també va deixar de fer el servei una altra empresa. L’Ajuntament va fer un nou concurs públic i la nova empresa va subrogar a les treballadores. En total són unes 35 dones que s’encarreguen de realitzar la neteja de tots els equipaments municipals 

Un dels tres sindicats que hi ha al Comitè d’Empresa ha sortit avui al carrer perquè afirma que amb la subrogació, la nova empresa ha eliminat cinc dies de llicència i a més consideren que l’empresa ha intentat acomiadar i ara ha sancionat amb 60 dies sense feina i sou a una treballadora, que és representant sindical de la CGT, per reclamar aquests drets. Els altres dos sindicats, el majoritari, que és un grup Independent, i CCOO es desmarquen de la demanda i la mobilització i expliquen que és un tema personal de treballadora delegada de la CGT amb una altra treballadora i que l’empresa ha hagut d’intervenir amb un protocol. L’empresa, amb qui hem intentat parlar, diu que de moment, no fan declaracions perquè “és un tema delicat que està en procés i de moment no poden valora-lo”. 

Avui durant la manifestació hem intentat parlar amb la dona afectada per la sanció, però ha declinat parlar amb nosaltres i hem pogut fer-ho amb un altre representant sindical de la CGT que ha explicat les seves reclamacions

En resum, demanen respectar els cinc dies de llicència que tenien abans, que l’empresa deixi de perseguir a la delegada i si no es soluciona el conflicte li demanen a l’ajuntament que intervingui. 

Divisió sindical

El sindicat independent i CCOO, a través d’un comunicat, s’han desmarcat de la mobilització i de la reivindicació, ja que afirmen que és falsa, que no es tracta d’una demanda de drets laborals sinó d’un conflicte entre dues treballadores. També neguen que hi hagi hagut coaccions i amenaces per part de l’empresa i afirmen que no hi ha hagut queixes en aquest sentit. 

Ma Ángeles Belmonte és la presidenta del comitè d’empresa i ha volgut deixar clara la seva posició

Aquesta és la posició majoritària dins del comitè d’empresa, recolzada pel sindicat d'independents i CCOO.